Verwilderde kat in De Muy
Verwilderde kat in De Muy Foto: Bert van der Iest

Katten horen niet thuis in de Texelse natuur

Algemeen

In december en januari zijn op Texel 49 verwilderde zwerfkatten weggevangen uit de natuurgebieden. Met dit indrukwekkende getal is deze jaarlijks terugkerende vangactie ter bescherming van vogels, konijnen en hazen zeer succesvol te noemen.

Toch zijn ook daarna nog rondzwervende katten gesignaleerd en wel op plekken waar ze de kwetsbare fauna forse schade kunnen toebrengen. Voordat het broedseizoen in volle gang is wil Staatsbosbeheer daarom in samenwerking met de Texelse Wildbeheereenheid nog een korte vangactie houden.

Verwilderde katten en huiskatten

Katten zijn goede jagers en kunnen grote afstanden afleggen. Een kat kan vanuit elk dorp op het eiland een natuurgebied in trekken om in de kost te voorzien. Het kan dus ook een huiskat zijn en als die gechipt is, kan die na de vangst weer bij de eigenaar worden terugbezorgd. Andere katten gaan naar een opvangcentrum. In eerste instantie is dat ‘t Schuthok in Den Helder, waar ze worden gesteriliseerd en waar wordt gepoogd de katten te socialiseren. Als dat lukt kunnen ze bij iemand in huis een nieuw plekje krijgen. Gaat het niet, dan gaan ze naar een definitieve opvang in Friesland.

Melding

Wie in een van de natuurgebieden een rondzwervende kat tegenkomt, doet er goed aan melding te doen per e-mail aan texel@staatsbosbeheer.nl of op de website www.waarneming.nl. Staatsbosbeheer verzoekt de eventuele waarnemers bij hun melding de exacte locatie, de datum en de omschrijving van kleur en tekening van de waargenomen kat mee te geven en indien mogelijk ook een foto mee te sturen. Zo kan de vangactie gericht worden georganiseerd en worden de kwetsbare jonge vogels, hazen en konijnen – die van hun natuurlijke vijanden al te duchten hebben – wellicht gered.

Meer info over de kattenvangactie lees je op www.boswachtersblog.nl/texel/2022/12/08/het-zit-in-de-natuur/.