Zijn er mogelijkheden voor kleinschalige windenergie op het eiland?
Zijn er mogelijkheden voor kleinschalige windenergie op het eiland? Foto: Pixabay

Een nieuw pleidooi voor kleinschalige windenergie

Algemeen

De fractie van D66 in de gemeenteraad doet haar best om de kleinschalige opwekking van windenergie terug op de agenda te krijgen. Het plaatsen van grote windmolens – vanaf Texel zijn die van het Windpark Wieringermeer goed zichtbaar – wordt hier door een meerderheid niet gewenst, maar er zijn mogelijk alternatieven, die de omgeving minder zwaar belasten.

De fractie heeft een motie aangekondigd, om tot een kaderstellende raadsvergadering te komen. Daarin moet worden nagegaan of onder welke voorwaarden kleinschalige windenergie op het eiland kan worden toegestaan.

Kans

Te denken valt aan kleine windmolens en windwokkels. In samenwerking met GroenLinks heeft D66 al eens eerder geprobeerd de raad warm te maken voor windenergie. Destijds lukte dat niet, maar intussen is er wel iets veranderd op de energiemarkt. “In deze tijd van klimaatverandering en torenhoge energieprijzen kunnen we er niet meer omheen”, aldus de indieners van de motie. “Windenergie moet de kans krijgen op ons eiland. Nog jaren wachten is niet wenselijk en niet uit te leggen.”