Gewapend met grijpertjes houden ze hun wandelroute schoon
Gewapend met grijpertjes houden ze hun wandelroute schoon Foto: Harry Wuis

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texelgangers ruimen al wandelend het zwerfvuil op

Algemeen

Een spontane ontmoeting in De Koog. Harry Wuis, bekend als voormalig hotelier van Opduin, kwam er in de Epelaan vier trouwe gasten van het eiland tegen. Het bleken wandelaars te zijn, die meermalen per jaar verblijf houden in een vakantiehuis op Kustpark Texel. Gewapend met grijpertjes gaan zij langs de wegen en straten om het zwerfvuil op te ruimen.

Voor Wuis aanleiding om het viertal uit Bussum op de foto te zetten. “Na een halve kilometer hadden ze al een flinke zak vol”, looft hij. “Ik maakte hun een groot compliment. Een schoon dorp of eiland is een mooi visitekaartje voor de toeristen. Als voorzitter van de ondernemersvereniging De Koog Badplaats en hotelier-eigenaar van Opduin ben ik daar altijd erg mee bezig geweest. Het valt je positief op, als het ergens schoon en vrij van zwerfvuil is. Als er veel zwerfvuil is, geeft dat juist een zeer negatieve beleving. Ik heb dertig jaar het hotel gerund en als ik met gasten aan de wandel ging, nam ik altijd een plastic zak mee voor de rommel die ik tegenkwam. Vaste gasten gingen dat op een gegeven moment ook zelf doen en kwamen dan bij me met een zakje afval. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen.”

Afvalzuiger

De Texelaar heeft al geprobeerd iets tegen het zwerfvuil te doen. “Ik heb een keer een demonstratie van een elektrische afvalzuiger georganiseerd, een Glutton. Daarbij nodigde ik mensen van het leer-werkbedrijf De Bolder en van de gemeente uit. Zo’n apparaat kost ongeveer 16.000 euro en ik was ertoe bereid de aanschaf voor een derde deel te betalen. Ik heb geprobeerd het toeristisch investeringsfonds STIFT ervoor te interesseren en ook de gemeente zelf, maar de andere partijen wilden niet meedoen, helaas. Een gemiste kans, want zo’n apparaat neemt echt alles mee. Zelfs sigarettenpeuken, die een veegmachine niet wegneemt. Op Terschelling hebben ze er wel een, maar hier vinden ze het blijkbaar niet zo nodig.”

Wildplakken

Een andere doorn in het oog van Wuis is het ‘wildplakken’, zoals hij het noemt, wijzend op de lichtmasten aan de Badweg en het huisje van Liander bij het pad van Daalder in De Koog. Beklad en beplakt met van alles en nog wat. “Het is triest dat ze volledig besmeurd zijn. Het ziet er zo slordig uit. Ook dit vraagt om actie van de gemeente, bijvoorbeeld door in de verordening een verbod op wildplakken op te nemen en de overtreders te bestraffen met verplicht reinigen en een flinke boete. Ook zou het goed zijn als de gemeente ieder voorjaar een grote schoonmaak ging houden, zoals vroeger in het huishouden gebruikelijk was. Een schoon dorp ligt aan de basis van de toeristische kwaliteitsbeleving.”