Behoud twee zilverlindes vraagt te veel tijd en geld

De gemeente wil over niet al te lange tijd beginnen met het bouwrijp maken van de grond waarop het Thijssehuis zal verschijnen. Begin maart wordt het voormalige onderkomen van de Jac. P. Thijsseschool gesloopt om ruimte te maken voor het cultureel centrum.

Het behoud van de twee beeldbepalende zilverlindes in het hart van het bouwterrein, zit er niet in. Daarvoor maakte de actiegroep Partij voor de Bomen zich sterk en is een petitie opgesteld. Verplaatsen kan, maar als dat met enige kans van slagen moet gebeuren zou dat volgens de gemeente een voorbereiding van twee jaar vragen. Het is niet wenselijk de bouw zo lang uit te stellen. En dan zijn er nog de kosten, geschat op 15.000 tot 20.000 euro per boom. In plaats daarvan worden twee nieuwe bomen besteld.

Bouw begint in juni

De aanbesteding is in voorbereiding. De verwachting is dat de bouw begin mei kan worden gegund en dat de aannemer in juni aan de slag kan. De bouw zal ongeveer een jaar in beslag nemen. In het Thijssehuis krijgen de openbare bibliotheek, de kunstenschool Artex en het jongerenwerk van Young4Ever een plek, waarbij de lokale omroep Radio Texel zal aanhaken.