Afbeelding
Foto:

Is het een dino-ei?

Zowel de media als particulieren weten ons goed te vinden als ze een vraag hebben. Allerlei strandvondsten, natuurverschijnselen en bijzondere observaties komen langs. Voor alle vragen over Texel, de wadden of de Noordzee zijn wij ook de aangewezen personen. Als mensen met vragen over vondsten uit andere gebieden komen, verwijzen we ze vaak door.

Als iemand met een strandvondst aankomt, ga ik ervan uit dat hij in Nederland is gevonden. Dat kan je soms op het verkeerde been zetten! Zo kreeg ik eens een foto van een sepiaschild opgestuurd, met een vreemde bult. Ik dacht dat het dier, een kleine inktvissoort, een misvorming had gehad, totdat bleek dat het een strandvondst uit het Middellandse Zee-gebied was. Bij een daar voorkomende sepiasoort is deze vorm normaal.

Fossiel of recent

Regelmatig vinden mensen botten op het strand. Als het een heel donkere kleur heeft en die kleur ook behoudt als het in zoet water wordt gelegd, is het een fossiel. Met behulp van onze determinatiegids kunnen we meestal achterhalen van welk dier het is geweest. Vaak zijn het landzoogdieren uit de laatste ijstijd of ervoor. Het idee dat het gevonden bot afkomstig is van een dier dat meer dan tienduizend jaar geleden leefde, vinden mensen geweldig. Soms denken ze echter een fossiel bot te hebben gevonden en moeten wij ze teleurstellen. Dan is het bijvoorbeeld gewoon een recent overblijfsel van een maaltje spareribs of karbonades.

Doorverwijzen

Deze vraag kreeg ik onlangs. Iemand had een langgerekte, aan alle kanten afgeronde steen gevonden en vroeg zich af of het misschien een versteend dinosaurus-ei was. Het lijkt mij onwaarschijnlijk, maar ik ben geen expert op dit gebied. Ik heb de vragensteller dus verwezen naar Naturalis. We verwijzen altijd door als een vraag niet binnen onze expertise valt. Niet alleen naar Naturalis, ook naar andere natuurmusea.

Bijzondere zeezoogdieren

De laatste tijd zijn er bijzondere zeezoogdieren langs de Nederlandse kust gezien en ook dan worden wij gebeld. Een bultrug, walrus of dolfijn wordt maar zelden gezien en zorgt daarom altijd voor opwinding. Wat tegenwoordig al snel wordt gevraagd: "Komt het door de klimaatverandering?” Dat is niet het geval en het is ook niet iets om je zorgen over te maken. Bultruggen redden zich prima in de Noordzee, een walrus die hier verzeild raakt zwemt meestal zelf weer naar het noorden en dolfijnen leven gewoon in de Noordzee. In onze zeeën leeft meer dan veel mensen denken!

Het vermeende, versteende dino-ei