Afbeelding
Foto:

Jongeren undercover voor handhaving leeftijdsgrens

Algemeen

Binnenkort controleren jongeren onder de 18 jaar namens de gemeente de naleving van de leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop. Dit gebeurt samen met een toezichthouder. Ze treden op als mystery guests en proberen alcohol te kopen. Het doel: alcoholverkopende bedrijven zoals horeca, slijterijen en supermarkten bewust maken van de naleving van de leeftijdsgrens.

Deze controles vonden voor de coronaperiode ook geregeld plaats. Het resultaat wordt direct na afloop besproken met een leidinggevende in het bedrijf.

Compliment of rode kaart

De verkoper behoort te vragen om een legitimatiebewijs, leest daarvan de leeftijd correct af en weigert alcoholverkoop als de mystery guest te jong is. Gebeurt dat, dan krijgt het bedrijf een complimentenkaart. In het andere geval krijgt het bedrijf een rode kaart en wordt direct met een leidinggevende besproken hoe de naleving verbeterd moet worden. Bedrijven die hiermee herhaaldelijk in de fout gaan wordt uiteindelijk een boete opgelegd.

Lees leeftijd correct af

Het aflezen van de leeftijd blijkt vaak een probleem te zijn. Een eenvoudig hulpmiddel is een plakkertje op de kassa met de minimale geboortedatum. De controle mag achterwege blijven als overduidelijk is dat de persoon die alcohol wil kopen of voor wie de drank bestemd is, ouder is dan 18 jaar. Het advies luidt iedereen die jonger wordt ingeschat dan 25 jaar te vragen naar zijn of haar legitimatiebewijs.