Langzaam zullen ze uit het straatbeeld verdwijnen
Langzaam zullen ze uit het straatbeeld verdwijnen Foto: Henk Cornelissen

Parkeren: meer digitaal, dus minder automaten

Algemeen

Digitaal betalen wordt de norm, als het om parkeergeld gaat. Het uitfaseren van de parkeerautomaten houdt daarmee gelijke tred. Kapotte automaten worden daarom niet meer vervangen, bijvoorbeeld. “Parkeerders weten de weg naar de digitale betaalmogelijkheden goed te vinden”, aldus wethouder Cees Hooijschuur. “Daar draagt de heldere informatie van de VVV en ondernemend Texel zeker aan bij.”

De toename van het digitaal betalen van parkeergeld komt niet als een verrassing. Daarom heeft de gemeenteraad in 2020 besloten dat parkeerautomaten parallel uit het straatbeeld kunnen verdwijnen.

Eén P-automaat per dorp

Op Texel staan 44 parkeerautomaten. Op drukke plekken, waar vaak wachtrijen bij de parkeerautomaat ontstaan, zijn informatieborden geplaatst met een verwijzing naar het digitaal betalen. Voor parkeerders die met een automaat willen blijven betalen blijft die mogelijkheid bestaan. Per dorp blijft in ieder geval vooralsnog één automaat staan.

Texelvignet

Op de site www.texelvignet.nl is een digitale kaart beschikbaar. Op die kaart staat aangegeven waar er parkeerautomaten staan op Texel. Ook blijft het mogelijk een vignet aan te schaffen via de publieksbalie van de Gemeentewinkel. De laatste jaren is er flink campagne gevoerd om parkeerders voor te lichten over de voordelen van aanschaf van een vignet vóór aankomst op Texel.