Vrijwilliger Peter Hin laat bezoekers de handmaler proberen
Vrijwilliger Peter Hin laat bezoekers de handmaler proberen

Handmaler voor Traanroeier dankzij Rabo en Pakhuus

Algemeen

De molen De Traanroeier in Oudeschild is uitgerust met een handmaler. De aanschaf komt voort uit de actie Rabo Club Support van 2022, die de vrijwilligers van de molen een prachtige cheque van € 626,99 opleverde. Dat bedrag was echter te klein voor de aanschaf van een degelijke handmaler met echte stenen.

Gelukkig brachten Boy Schuiling en Felicia Siebert van restaurant ‘t Pakhuus uitkomst; zij sponsorden het resterende bedrag. Inmiddels is er een fraaie handmaler gekocht. Als er een molenaar of andere vrijwilliger in de molen aanwezig is, kunnen bezoekers vanaf nu hiermee zelf ervaren hoe het maalproces in zijn werk gaat.

Volkorenmeel van Texelse tarwe

Zowel de vrijwilligers als de bezoekers vinden de handmaler een leuke aanvulling; er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Bezoekers kunnen zo op kleine schaal zien hoe van Texelse tarwe vers volkorenmeel wordt gemalen. Op dinsdag- en vrijdagochtend zijn in de regel vrijwilligers op de molen en kan de handmaler worden uitgeprobeerd. Als de molen draait zijn er molenaars aanwezig.

Afbeelding