De boomsingel aan het Waalenburgerdijkje is toe aan onderhoud
De boomsingel aan het Waalenburgerdijkje is toe aan onderhoud Foto:

Boomsingelonderhoud

Staatsbosbeheer gaat volgende week verder met onderhoudswerk aan de boomsingel langs het Waalenburgerdijkje. Aannemers Mark Kooiman en Hans Zuidema zullen het werk de komende weken in opdracht van Staatsbosbeheer uitvoeren. Tijdens de werkzaamheden wordt het fietspad tussen de Pijpersdijk en het Oude Dijkje tijdelijk afgesloten. 

Het Waalenburgerdijkje is een van de bekendste fietspaden van het eiland. Delen van de dijk behoren tot de oudste dijken; ze komen uit de veertiende eeuw. Een gedeelte van de oorspronkelijke dijk is in het verleden afgegraven. Doordat men destijds een boomsingel heeft aangeplant is de loop van de dijk zichtbaar gebleven. Inmiddels is deze boomsingel op een aantal plaatsen flink uit de kluiten gewassen en toe aan onderhoud.

Maatwerk en kleinschalig beheer

We hebben het Waalenburgerdijkje ingedeeld in vijftien verschillende werkblokken. Om het onderhoud voor de biodiversiteit zo waardevol mogelijk te laten zijn, is gekozen voor maatwerk en kleinschalig beheer. De boomsingels worden verjongd en binnen de gewenste omvang gehouden door hakhoutbeheer toe te passen. Hierbij worden de bomen per werkblok één keer in de vijftien jaar kort afgezaagd. In vaktermen noemen we dat 'terugzetten'. Vanuit de afgezaagde stobben lopen de bomen weer uit, waardoor de singel mooi compact blijft en daarmee goede schuil- en nestplaatsen biedt aan vogels.

Markante bomen

Af en toe blijven er langs het dijkje ook markante bomen staan. De afwisseling maakt het landschap aantrekkelijk om te zien en oudere bomen vertegenwoordigen bovendien ook weer andere biodiversiteitswaarde. Op de afbeelding is te zien welk deel nu onder handen genomen gaat worden. In totaal gaat het om een perceel van 3000 vierkante meter, oostelijk van het fietspad tussen de Pijpersdijk en het Oude Dijkje. 

Werkpad ten behoeve van de schouw

Naast het hakhoutbeheer zal er, langs de sloot die aan de buitenzijde van dit perceel loopt, een werkpad van drie meter worden gerealiseerd ten behoeve van de schouw. Op dit deel worden de afgezette stobben doorgefreesd en wordt de grond zo afgewerkt dat de kraan er langs kan rijden om riet te maaien voor de jaarlijkse schouwwerkzaamheden.

Lees hier meer informatie over hakhoutbeheer:

https://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/index-natuur-en-landschap/natuurtypen/n17-cultuurhistorische-bossen/n17-02-drooghakhout/

Tekst en foto’s: Mariette Smit, boswachter publiek

Instagram: @BoswachterMariette
Facebook: /StaatsbosbeheerTexel
E: mc.smit@staatsbosbeheer.nl
T: 06-29639855

De ligging van de boomsingel
Vanuit de stobben kunnen de bomen weer uitlopen