Gebukt


Houdt het dan nooit op? Die oorlog. Vanaf 24 februari is het al bezig. Nog even en we kunnen het eenjarig bestaan 'vieren'. Vroeger werd van man tot man gevochten. Een moderne versie valt te zien in het televisieprogramma ‘Kamp Van Koningsbrugge’. Loopgraven, gasmaskers, uitputtingen. Tegenwoordig gaat dat helaas anders.

Tijdens de strenge winter worden mensen geraakt op de meest essentiële zaken. Gasleidingen worden kapot geschoten. Elektriciteitscentrales worden platgebombardeerd. Waterleidingen lek geprikt. En Nederland leeft enorm mee. Met het voetbalelftal. Met schilderijen waarop rokende mannen dan wel vrouwen met borsten staan. Met de streepjescodes op de zak van Sinterklaas. Met het feit dat gas zo duur is geworden dat we slechts vijf minuten mogen douchen. Voor Annie is dat een hele tijd. Ik verveel me rot onder die straal, maar ja, je moet toch die vijf minuten volmaken. Bij elektriciteit is ook de rek eruit en is het aanbevolen onder het plafond te blijven. Dus ook wij gaan gebukt door het leven. Wat een ellende!

Maar voorlopig hebben we, hoe duur ook, nog steeds gas, licht en water. Dus maken we ons druk over de buurman die zijn gras maait. En die andere buurman laat steeds pakketjes bij ons bezorgen. Waardoor de hond aanslaat, wat weer woede opwekt bij de buurvrouw drie huizen verderop. En daarnaast branden wel duizend kerstlichtjes. Wat moet dat wel niet kosten? En flikkeren dat die krengen doen. Terwijl Sinterklaas nog niet eens het land uit is. Het zou verboden moeten worden.

Gelukkig 'krijgen' we twee maanden lang 190 euro van de overheid. Met daarbij de dringende oproep om dat geld weer even snel over te maken naar Energiesolidariteit Texel. Bedoeld voor Texelaars die absoluut niet rond kunnen komen. Een prachtig initiatief, vindt Annie, maar er zit een addertje onder het gras. Want gratis bestaat niet. Je denkt toch zeker niet dat de regering gek is? Dat ze iedereen zomaar 380 euro cadeau doen. Ja, ja. Slaap lekker. Want wat blijkt? Als alle doekjes voor het bloeden op zijn, moeten we dat zogenaamde cadeautje dubbel en dwars terug betalen. Uitgerekend is dat vanaf 2024 aan alle kanten verhogingen worden doorgevoerd. Door het aflopen van het prijsplafond en een fikse verhoging van de energiebelasting gaan huishoudens gemiddeld jaarlijks 2.500 euro meer betalen. Aldus de Vereniging Eigen Huis. 

Daarom verdient het volgens Annie aanbeveling massaal dat zoethoudertje te weigeren. In ruil voor een belastingverlaging in 2024. De pot op met je douceurtje. Dat koekje van eigen deeg. Dat vestzak-broekzakgedoe. Laten we daarop vooruitlopend een beetje verdraagzaamheid uitstralen. En datgene doen dat een goed gevoel geeft. Met als referentiekader de spiegel. Zolang die niet barst, zit je goed. Daar krijg je energie van.