Kortsnuitzeepaardje in de opvang bij Ecomare
Kortsnuitzeepaardje in de opvang bij Ecomare

Levende aangespoelde zeepaardjes beter niet terug in zee

Natuur

In de laatste twee winters spoelden langs de Nederlandse kust meerdere levende kortsnuitzeepaardjes aan. In de komende maanden zou dat opnieuw het geval kunnen zijn. Reden waarom daarvoor bij mogelijke vinders op het strand aandacht wordt gevraagd.

Het is voor deze zeldzame, tot veler verbeelding sprekende vissoort in de winter te koud in onze wateren, aldus dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare. “Direct terugzetten in zee heeft dus geen zin. Overwinteren in een aquarium is wel een heel goede optie om zeepaardjes te helpen. Dit kan in Nederland op twee plekken: bij Ecomare op Texel en in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Beide organisaties hebben een ontheffing voor het opvangen en weer uitzetten van zeepaardjes. Dit is afgelopen twee jaar al met twintig kortsnuitzeepaardjes gelukt.”

Plastic zakje mee naar zee

Wie de zeepaardjes wil helpen overwinteren, doet er goed aan bij een strandwandeling een plastic zakje mee te nemen. Wie een nog levend zeepaardje vindt, kan het met wat zeewater in een zakje doen en contact opnemen met Blijdorp, T: 0900-1857/optie 7) of Ecomare, T: (0222) 317741. In overleg wordt dan gekeken naar de mogelijkheden om het diertje op te vangen.