Erik Jan Tillema (links) en Evert Posch
Erik Jan Tillema (links) en Evert Posch Foto: aangeleverd

Verhalend theater 'Na ons de zondvloed' in Burghtkerk

In dorpskerk De Burght wordt aanstaande zondag de theatervoorstelling 'Na ons de zondvloed' uitgevoerd. Daarin vertelt acteur Erik Jan Tillema over zijn relatie met de zee en verbindt hij verhalen uit verschillende tradities met de actualiteit. De vraag 'Komt na ons de zondvloed?' dringt zich daarbij op.

Het stuk is soms komisch, soms ernstig, maar altijd staat Erik Jan het water aan de lippen. Bij het woord ‘zondvloed’ denken veel mensen aan Noach en zijn ark vol dieren, terwijl een vloedgolf de wereld verzwelgt. Maar in de wereldreligies komen meer zondvloedverhalen voor met hoofdrollen voor geïrriteerde goden, gigantische vissen en mammoeten, die niet in de boot stapten en daardoor uitstierven.

Zeespiegelstijging

Deze verhalen worden verbonden met de actuele zeespiegelstijging, waardoor de mensheid volgens bepaalde scenario's mogelijk een nieuwe zondvloed staat te wachten. De veelzijdige muzikant Victor Posch begeleidt Erik Jan aan de piano, op saxofoon en dwarsfluit en met zang. Dit is het tweede verhalende theaterstuk dat zij samen verzorgen. Eerder toerden zij rond met ‘Van begin tot het absolute einde’, over scheppingsverhalen uit verschillende tradities, waarmee zij veel lof oogstten. De voorstelling begint zondag om 15.00 uur. De toegang is gratis maar er is wel een collecte bij de uitgang.