In huis dreigt meer gevaar dan wordt gedacht

(vervolg van voorpagina)

Risicovolle plekken, dat zijn er nogal wat in huis en niet iedereen beseft dat, legt brandweerman Michaël Kieft uit. Zo staat een wasdroger hoog op het lijstje van gevaarlijke toestellen. Niet alleen is het zaak na iedere droogbeurt de filter schoon te maken; eens per jaar zouden door de witgoedspecialist ook de niet toegankelijke onderdelen moeten worden gereinigd. Het opladen van de telefoon houdt ook een zeker brandgevaar in, dus is het niet aan te bevelen dat ’s nachts beneden te laten gebeuren.

Veel tips

Mevrouw Gooijers heeft al brandmelders in huis, draagt een alarmknop en heeft een grijpertje om iets op te kunnen pakken als dat op de grond is gevallen. Maar er is nog veel meer mogelijk, om de veiligheid in huis te vergroten. Zo is het nog altijd aan te raden bij de verwarmingsketel een gasmelder op te hangen, voor het geval er koolmonoxide uitlekt. “Dat kun je niet zien en niet ruiken”, waarschuwt Kieft. Nog een aanbeveling: een huisnummer dat voor de ambulancedienst van de weg af goed te zien is.

Het zijn maar enkele van de vele tips, die de brandweerman in huis heeft. Inwoners kunnen de check zelf ook uitvoeren door een formulier te downloaden van de website www.woongemakiskinderspel.nl/woningchecktexel, maar wie het liever thuis door een medewerker van de brandweer wil laten doen, kan hiervoor contact opnemen met de gemeente, T: 140222.