Afbeelding
Foto:

Welkom in mijn tuin!

De tijd van de vetbollen en goedgevulde voersilo’s is weer aangebroken. We helpen de vogels allemaal graag de winter door en genieten ervan als ze in onze tuin hun buik vol komen eten. Maar er zijn meer manieren om dieren te helpen dan alleen voeren! Maak je tuin winterklaar voor de dieren. Dat is wel heel iets anders dan wat de meeste mensen verstaan onder ‘winterklaar maken’. 

Wil je een diervriendelijke tuin, dan heb ik goed nieuws: je hoeft er weinig voor te doen! Er is geen bladblazer voor nodig, de kniptang, schep en hark kunnen grotendeels in de schuur blijven liggen en ook maaien hoeft maar weinig. Ik laat alles zoveel mogelijk staan en liggen en dat levert een tuin vol activiteit op!

Van klein tot groot

Inmiddels is iedereen er wel van doordrongen dat insecten en andere kleine dieren van groot belang zijn voor de biodiversiteit en het functioneren van het ecosysteem. Moeilijke woorden om te zegen dat ze een essentiële rol vervullen. Ze breken dode plantenmaterialen af en maken de voedingsstoffen daaruit weer beschikbaar voor nieuwe planten. Daarnaast ze zijn voor heel veel grotere dieren een belangrijke voedselbron. Als de kleine diertjes een plek vinden in je tuin, komen de grotere vanzelf!

Afbraak

Een dikke laag bladeren op de bodem zorgt voor een goede schuilplek voor bodemdieren. Eronder wordt het minder koud en de bladeren verschaffen eten. Er zijn bodemdieren die de bladeren zelf eten, maar ook die leven van de schimmels die erop groeien. Met elkaar breken ze de bladeren af tot humus. Ik laat de bladeren in mijn tuin gewoon liggen. Ze verdwijnen vanzelf dankzij de bodemdieren en merels vinden er een feestmaal. Oude stengels laat ik ook staan. Ook deze bieden een overwinteringsplek voor insecten. 

Winterklaar

Het is ontzettend leuk om te zien hoe een merel tussen de bladeren op zoek gaat naar insecten en wormen. Hij smijt dan met groot fanatisme de bladeren opzij om eronder te kunnen kijken. Wij genieten erg van de vogels in onze tuin; we krijgen zelfs dagelijks een fazant op bezoek! Voeren, het ophangen van nestkastjes en het plaatsen van een egelhuis lonen, maar je tuin een beetje wild laten draagt er ook zeker aan bij. Dus: ga op je handen zitten en geniet van wat er gebeurt in je tuin die, zonder dat je er iets aan hebt gedaan, ‘winterklaar’ is!

Fazant in de tuin van Yerko