Walhalla


Geef het volk brood en spelen. Dat heeft de gemeente goed begrepen. Ouwe Sunderklaas staat eraan te komen, dus er moeten onderwerpen worden aangedragen. Liefst actuele zaken die goed kunnen worden uitgebeeld. Nou, keus genoeg, vindt Annie. Dat wordt lachen!

Texel krijgt jaarlijks, na Amsterdam, het grootste aantal toeristen. Meer dan vier miljoen bezoekers weten jaarlijks het eiland te vinden. Dat zorgt soms voor problemen. Maar het lek is boven water. De grootste overlast wordt veroorzaakt door boeren. Om het hoofd boven water te houden, hebben sommigen een pipowagen neergezet. Schande. Dat moet verboden worden. Als die wagens weg zijn, wordt het een stuk rustiger. Er zullen weinig protesten komen. Iedereen wist er immers van. Want Ben Cramer zingt het al jaren: ‘Hij was maar een clown….’ Sapperdeflap! Zo worden boeren letterlijk de tent uitgelokt. Annie roept hen op om uit protest de Nederlandse vlag niet alleen ondersteboven maar ook achterstevoren op te hangen.

Ook leuk om uit te beelden zijn de verroeste lantaarnpalen. Vanaf 2014 zijn alle armaturen vervangen door exemplaren met ledverlichting. De kosten bedroegen 3,5 miljoen euro, maar dan heb je ook wat. Alleen is geen rekening gehouden met het feit dat we aan zee wonen. De zilte lucht zorgt ervoor dat die armaturen danig aan het roesten zijn. Met als gevolg dat soms pardoes het licht uitvalt. Niemand die het merkt overigens, want het is al aardedonker. Maar alle 2700 armaturen worden vanaf volgend jaar vervangen. Verroest nog aan toe!

Tot slot nog een prachtig onderwerp. Het NIOZ heeft een aantal oude perenbomen in de Waddenzee gedumpt. Wat blijkt? Na een paar maanden zijn die bomen een paradijs geworden voor mosselen, oesters en andere vissoorten. Tegenwoordig is de Waddenzee zo afgesloten van andere wateren dat natuurlijk drijfhout niet meer zo snel voorkomt. De onderzoekers wilden weten wat er zou gebeuren als er weer oud materieel in zee zou worden gedumpt. De perenbomen werden in april in zee gekieperd en in augustus werden ze er weer uitgehaald. De resultaten waren spectaculair. Op het hout zaten mosselen, oesters, anemonen, zeepokken en algen. En er zaten vijf keer zoveel vissen bij de bomen dan op het zand er omheen. Die vissen waren ook nog eens groter, dikker en ouder. Tel uit je winst!

Dat betekent volgens Annie dat we binnenkort zowat de complete schijf van vijf naar binnen schuiven bij het eten van vis. Of die vis dan ook nog naar vis smaakt in plaats van een fruithapje is de vraag. Alleen erg triest dat de complete vissersvloot zowat weggesaneerd is. Maar misschien ligt er nog een tweede toekomst in het verschiet voor die pipowagens en lantaarnpalen. Hup, de zee in! Een walhalla voor de vissen…