Elisabeth,

Ook op jouw eiland wonen vermoedelijk mensen die het licht hebben gezien. Ze hebben het eindelijk door, dat de wereld wordt geregeerd door een elite. En dat zijn geen mensen, maar buitenaardse reptielen, die zich de gedaante van mensen hebben aangemeten. Laat je dus niets wijsmaken door de mainstreammedia. De gebeurtenissen die ons worden voorgeschoteld via de radio, televisie en kranten, zijn verzonnen om ons angst in te boezemen of zoet te houden en kritiekloos te ondergaan wat voor ons is bedacht.

De nieuwsberichten die ons bereiken zijn allemaal nepnieuws. Soms zou je willen dat het waar is. Ik doe een greep. Door Ajax wordt fantastisch gevoetbald, de laatste tijd. Max Verstappen en Sergio Perez gaan bij elkaar op verjaardag. Carlo Boszhard is grappig. Ik speel Eruption van Van Halen terwijl mijn gitaar op mijn rug hangt. Peter R. de Vries leeft nog. Gas is goedkoop. De zorgpremie daalt. Texel krijgt een brug naar Wieringen. Rusland bestaat niet. Mark Rutte herinnert zich alles.

Stel je eens voor dat het zo is, dat we door reptielen worden aangestuurd. Misschien zijn we zelf wel reptielen, zonder het te weten. Voor jou, als liefhebber van spannende onlinespelletjes waarin vreemde wezens figureren, moet het een inspirerende gedachte zijn. Welk reptiel zou je willen zijn? Toen ik eens op Aruba was, kwam ik elke dag wel een paar leguanen tegen. Die beesten hebben daar een geweldig leven. Dat lijkt me dan wel wat. Ach, het is geklets, natuurlijk. We moeten het doen met wat ons wordt toegeworpen en daar zo goed mogelijk mee om zien te gaan. Laat ons het maar niet te veel hebben over grote dingen. Vorige week hintte ik er al op, dat het kleine nieuws vaak te mooi is om te laten liggen.

Een paar weken geleden mocht ik mee naar Ajax-Vitesse. Voorafgaand aan zo'n wedstrijd is het de gewoonte dat een jeugdspeler mag proberen een balletje met de voeten hoog te houden, zo veel als hij kan, zonder dat het de grond raakt. En daar verscheen Ilias El Azhari, speler van Ajax-onder 11 jaar. Gadegeslagen door zo'n 40.000 toeschouwers hield hij de bal hoog. Vijfhonderd keer. Duizend keer. Tweeduizend keer. Drieduizend keer. En het ventje ging maar door. Totdat het tijd werd om de wedstrijd te beginnen. Ilias moest ermee ophouden, want de spelers moesten het veld op. Hij had de bal 3464 keer hooggehouden. Een record. En hij zou er waarschijnlijk nu nog staan te jongleren, als hem door het stadionreptiel niet was verzocht het veld te verlaten. Onnodig te zeggen dat het daarna een teleurstellende wedstrijd werd.

Groeten, Henk