Yoran de Bont en Esmée Dekker komen met een eigen kerstshow naar Texel
Yoran de Bont en Esmée Dekker komen met een eigen kerstshow naar Texel Foto: Roy Beusker

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Première kerstshow musicalartiesten in De Toegift

Algemeen

Esmée Dekker en Yoran de Bont geven op vrijdag 16 december de primeur van de kerstvoorstelling It’s beginning to look a lot like Christmas, waarmee ze in de week voorafgaand aan kerst door het land trekken. Dat gebeurt in theaterrestaurant De Toegift in Den Hoorn. De voorverkoop van kaarten is inmiddels begonnen.

Het wordt een gevarieerde voorstelling, beloven de beide musicalsterren, met natuurlijk veel zang, maar ook persoonlijke verhalen, stukjes cabaret en verkleedpartijen.

Musicalartiesten

Yoran en Esmée zijn bekend van grote producties. Esmée (28) is zangeres, actrice en danseres en speelde in vele musicals en theatervoorstellingen. De wijze waarop ze Eliza Doolittle in My fair Lady vertolkte, bezorgde haar de nominatie voor de beste vrouwelijke hoofdrol in 2017. Ook speelde ze in onder andere Evita, Lazarus en The rocky horror show. Zo kruisten hun paden elkaar meermalen, want ook zanger en acteur Yoran (32) speelde in enkele van deze musicals, evenals in onder meer Grease, Hello Dolly en Les misérables.

Eigen show

De twee bevriende acteurs hebben deze kerstshow zelf samengesteld. Het idee ontstond vorig jaar, toen de coronapandemie de samenleving nog stevig in haar greep had. “We zijn allebei gek op kerst. Als de eerste bladeren van de bomen vallen, begint het bij ons al te kriebelen. Vorig jaar hadden we vrij met kerst en zochten we naar een manier om toch ergens te kunnen zingen, bijvoorbeeld in hotels. Zo kregen we het idee een sfeervol kerstprogramma samen te stellen. Dat is een beetje uit de hand gelopen. Nu hebben we voor het eerst een eigen show, waarin we flink zullen uitpakken om de mensen in kerststemming te brengen.”

Kerstherinneringen

De titel van de show, It’s beginning to look al lot like Christmas, is ook de titel van een Amerikaans kerstliedje, eerst van Bing Crosby en later vertolkt door Michael Bublé. Maar er worden niet alleen maar bekende kersthits gezongen. Evenzeer worden persoonlijke kerstherinneringen gedeeld en komische sketches gespeeld. “We hebben kerstliederen verwerkt in medleys en enkele melodieën van een andere tekst voorzien, ze als het ware naar onszelf toe getrokken. Ook hebben we allerlei verbindende teksten geschreven en komen er ook oude jazznummers, radiohits, popliedjes en musicalstukken voorbij. Maar er zijn genoeg bekende nummers over, waarmee de mensen gezellig mee kunnen zingen”, beloven Yoran en Esmée, die zich in De Toegift laten begeleiden door pianist Steven Aswin.

Toeval

Ze zijn nog niet eerder op Texel opgetreden; Yoran speelde al wel eens op Ameland en op Schiermonnikoog. Dat Texel de première krijgt is min of meer toevallig. “We hebben zelf theaters benaderd. In De Toegift waren ze meteen enthousiast en daar bleken we het eerst te kunnen optreden. We vinden het leuk dat we er op Texel mee gaan beginnen. Voor ons beiden wordt het de eerste keer. We kennen wel wat collega’s, cabaretiers vooral, die in De Toegift hebben gespeeld en ze vertellen allemaal enthousiaste verhalen over dat theater. We hebben er erg veel zin in”, zeggen de twee om beurten.

Het concert in De Toegift begint op vrijdag 16 december om 20.30 uur. Kijk voor de kaartverkoop op www.detoegift.com onder ‘voorstellingen’ of ga lijfelijk naar De Toegift, Klif 12 te Den Hoorn.