Waalenburg
Waalenburg Foto: Marc Plomp

De interessantste plekken in november

De dagen worden korter en kouder, de najaarstrek loopt op zijn einde en de wintervogels arriveren op Texel. Juist nu de overwinterende vogels naar het eiland komen is het interessant om deze vogels eens wat beter te bekijken. Je kunt daarvoor mee op een van onze vogelexcursies (www.vogelexcursiestexel.nl), maar je kunt ook bij het Vogelinformatiecentrum of Natuurcentrum de Marel langsgaan voor de beste vogelgidsen, zodat je het zelf kunt ‘uitvogelen’. Hieronder alvast een kort overzicht van de interessante plekken om vogels te zien in november.

Waalenburg is een prachtig gebied, waar veel wintervogels zich verzamelen Zo zijn bij het Natte Blok in Waalenburg (te zien vanaf De Staart) veel soorten eenden en ganzen te vinden. De smient, ook wel fluiteend genoemd vanwege zijn karakteristieke geluid, is zo’n wintergast. Smienten zijn echte graseters en in Waalenburg kun je er duizenden zien. Daarnaast kun je er kolganzen en brandganzen vinden en verzamelen wintertalingen, krakeenden en slobeenden zich ook op het Natte Blok. Bij De Marel heb je kans op de kleine zwanen die in het gebied rondzwerven en kramsvogels, die in de afgelopen weken massaal zijn aangekomen op het eiland. De kramsvogel is een groot soort lijster (familie van de merel) die soms in grote aantallen op de weilanden is te vinden. En het mooiste van Waalenburg: als je lekker bent uitgewaaid kun je bijkomen in De Marel met koffie en appeltaart.

Op de noordkop van het eiland is het eigenlijk het hele jaar wel interessant qua vogels. Terwijl in Polder de Eendracht en rond de Cocksdorp de aantallen rotganzen weer toenemen, kun je buitendijks bij de Volharding en bij de Schorren je geluk niet op aan de overwinterende wadvogels, die zich tegoed doen aan het voedsel dat ze nog op het wad kunnen vinden. Zo zie je er veel bonte strandlopers, kanoeten, rosse grutto’s en wulpen.

Ook is het in de wintertijd leuk om de Slufter te bezoeken. Als je vanaf de hoofdingang richting de monding loopt kun je tussen de lagere begroeiing op het strand vaak strandleeuweriken vinden. Deze vogels met hun gele gezichtsmaskers zijn op Texel alleen in de Slufter te vinden. Bij het strand van de Slufter, maar ook bij de andere strandslagen van Texel kun je de meest noordelijk levende zangvogel tegenkomen; de sneeuwgors.

De Prins Hendrik Zanddijk is in november een leuke plek om brilduikers te zien. Deze eendensoort duikt veel naar wormen en ander bodemleven dat hij vaak vindt door onderwater steentjes om te keren. Jonge lepelaars, die niet naar het zuiden zijn gevlogen om te overwinteren, zijn ook vaak op deze plek te vinden, waar ze nog net genoeg voedsel vinden om de winter door te komen. Hier is ook een prachtig uitkijkpunt met een Swarovski-telescoop, waardoor je alles maximaal kunt beleven.

Aan de zuidkant van het eiland kun je genieten van vele vogelsoorten. Vanaf de parkeerplaats bij de Horsmeertjes kijk je uit op de Mokbaai met veel eenden, meeuwen en wadvogels. Je kunt daar langs de Horsmeertjes lopen waar ook veel tafeleenden, kuifeenden en slobeenden dobberen en zangvogels de lage struiken domineren. Even verder ligt een open duinlandschap met aansluitend de enorme Horsvlakte, waar je naast vele drieteenstrandlopers ook de sneeuwgors kunt aantreffen. Een mooie wandeling met een enorme soortenrijkdom!

Tekst en foto's: Marc Plomp

De rotganzen zijn weer in het land
Onze kleinste eend, de wintertaling
Drieteenstrandloper, als altijd aan de vloedlijn