Texelfonds steunt diverse plaatselijke initiatieven

De bewonersvereniging van De Potvis op ’t Horntje krijgt € 6.750 van het Texelfonds om de buurt te verlevendigen. Ze wil daar onder meer het kale middenterrein omvormen tot een ecologische moes- en kruidentuin. Dat verhoogt er niet alleen de biodiversiteit, maar vergroot ook de band tussen de bewoners.

Stichting Kopwerk krijgt uit het fonds € 4.000 voor sociale weerbaarheidtraining aan de Texelse basisscholen. Dit driejarig project komt voort uit een samenwerkingsverband van Young4Ever, de gemeente, Texels Welzijn, Texelgezinnen, de kinderopvang en de scholen. Het is bedoeld om kinderen en ouders te ondersteunen in het gezond en veilig opgroeien. Op de OSG is er al mee proefgedraaid.

Opvang Oekraïense kinderen

Basisschool De Bruinvis in Oudeschild krijgt € 3.500 voor de opvang van Oekraïense kinderen. Dit bedrag wordt besteed aan Chromebooks met een taalprogramma voor kinderen die nog niet goed Nederlands spreken. Daarnaast krijgt De Bruinvis € 500 voor zestien leskisten. Deze worden gebruikt in nieuw opgezette praktische lessen.

Opblaasbare boarding

Naar Sportstichting Texel gaat € 900 voor een opblaasbare boarding. Deze wordt gebruikt voor het jaarlijkse Texels kampioenschap pannavoetbal voor scholieren. De oude houten boarding is kapot en niet meer bruikbaar. De nieuwe boarding komt beschikbaar voor scholen en voetbalverenigingen en kan ook worden gebruikt op Koningsdag.

Waddentrappen

Een bedrag van €3.155 is er voor de dorpscommissie van Oosterend voor twee trappen aan de Waddendijk, bij de Zandkes en de Krassekeet. Ze zijn al gebouwd om te worden gebruikt door de inwoners van Oosterend en Oost die daar jaarrond zwemmen. De oudste zwemmers zijn meer dan negentig jaar oud. Voor hen was de steile dijkopgang een lastig te nemen hindernis.

Jazz on the Waves

Club Jazz on the Waves krijgt €1.000 voor de organisatie van vier concerten in De Waldhoorn te Den Hoorn. Het eerste concert in dit verband, met saxofonist Hans Dulfer, heeft inmiddels plaatsgevonden.