Ineke van Koeveringe (links) en Laurien van den Berg achter de lange arm
Ineke van Koeveringe (links) en Laurien van den Berg achter de lange arm Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Zeilmakerij CIV Texel

Advertorials De Wereld van de Ondernemer

Ineke van Koeveringe en Laurien van den Berg zijn de twee medewerksters van Zeilmakerij CIV Texel. Onlangs stonden ze op de Woonbeurs Texel en daar bleek hun dat veel bezoekers verrast waren door het werk dat zij dagelijks doen in het gebouw van CIV Texel op de havenkade in Oudeschild. “We werken niet alleen maar voor boten of tenten. Ook in en om het huis is de zeilmakerij thuis”, rijmt Ineke.

Laurien begon in 1996 in de toenmalige zeilmakerij van Annelies Bakker aan de Heemskerckstraat. Ze werkte daar tot 2000 en in 2008 nam CIV Texel de zaak over. In 2017 gebeurde hetzelfde met Texeltent, toen André Keijzer daarmee ophield. “Vanaf dat moment waren wij de enige ambachtelijke zeilmakerij op Texel en was er heel veel werk. Daarom ben ik na zeventien jaar weer teruggekomen. In de tussentijd zat ik elf jaar bij de Texeler Wolonderneming achter de naaimachine was ik zes jaar ontbijtmedewerker bij Landgoed Hotel Tatenhove in De Koog.” Ook Ineke was in de jaren negentig al zeilmaker. Ze maakte onder andere voortenten voor caravans, sprayhoods en dektenten voor de pleziervaart en werkte aan industriële opdrachten. Na meer dan 25 jaar in de gezondheidszorg te hebben gewerkt maakte ze de overstap naar de CIV-Maritieme Shop Texel. Ze werkt daar nu ongeveer twee jaar met veel plezier in de winkel en de zeilmakerij.

Ook voor de particulier

Als Coöperatieve Inkoopvereniging van Visserijbenodigdheden Texel heeft het bedrijf een naam opgebouwd als leverancier van goederen en diensten aan de visserij en de pleziervaart. Maar Laurien en Ineke maken al gauw duidelijk dat ze ook voor de particulier veel kunnen betekenen. “Tijdens de Woonbeurs hielden ze een prijsvraag, waarin ze aan de bezoekers vroegen wat de zeilmakerij voor hen zou kunnen betekenen. “Daar kwamen heel leuke dingen uit. Bijvoorbeeld van iemand met een scootmobiel die, als het regende, altijd een natte schoot had. Daar zouden we een zeiltje voor kunnen maken, om over zijn benen heen te spannen. Andere ideeën waren zonnedoeken voor bij strandhuisjes, een zonnedoekje over je lichtkoepel, wanden van zeildoek als beschutting in de tuin of een tuinkussen-opbergzak. En zo zijn er veel meer van die praktische huis-, tuin- en keukenoplossingen te bedenken.”

Veelzijdig

“We maken grote stukken, zoals afdekhoezen voor machines, vervangende panelen voor tenten en schermen voor veranda’s, maar kunnen je ook helpen aan oogjes voor je gordijnen, een nieuwe rits of nieuw stiksel. Alles wordt op maat gemaakt. Laatst, bijvoorbeeld, een nieuw linnen dakje voor een Citroën Dyane. Daar was de eigenaar heel blij mee. Sinds het leer-werkbedrijf De Bolder is gestopt met stofferen, doen we dat ook veel. Bijvoorbeeld eenvoudig stoffeerwerk van kussens voor campers, caravan, bootjes en tuinbanken. Ook het opnieuw bekleden van buddyseats van brommers of boten en dergelijke. En alle tuk-tuks op Texel rijden met schermpjes van ons. We hebben allerlei apparatuur; een grote en een kleine zigzagger en een dubbel- en een enkelnaalds naaimachine. Nieuw is een ‘heavy duty long arm’. Computergestuurd, die door heel dik materiaal heen kan. Een afwijkend formaat is geen probleem. Ons motto is: ‘Als we het nooit hebben gedaan, zal dit de eerste keer zijn! En dan is het prachtig als je daarmee een ander blij kunt maken.”

Een echt ambacht

Zeilmakerij CIV Texel bedient verscheidene sectoren op het eiland. “Voor de boeren maken we aardappelvangers, trekkerjassen, afdekzeilen voor landbouwmachines en dergelijke. En voor een installatiebedrijf hebben we waterdichte zakken gemaakt, die ze onder een ketel kunnen hangen als ze daarmee bezig zijn. Als ambachtelijke zeilmakerij zijn we een uniek bedrijf. We zijn op Texel nog de enige zeilmakerij en we merken dat het vak van zeilmaker in de rest van Nederland een uitstervend beroep is. Er is wel een opleiding voor, maar daarvoor melden zich zo weinig mensen aan dat ze nooit doorgaan. Je moet het vak dus in de praktijk leren. We zijn veelzijdig en doen ambachtelijk werk, waarin we met je meedenken en voor jouw situatie een creatieve oplossing op maat bedenken. Er bestaat nu eenmaal geen kant-en-klaar leven en er bestaan geen kant-en-klare situaties”, filosofeert Ineke. 

Laagdrempelig

“We zijn laagdrempelig; of de klus nu groot is of klein, wij nemen het aan. Vrijwel alles is welkom en vrijwel alles is leuk. Denk ook aan reparaties; repareren is vaak voordeliger dan nieuwkoop en zo werken we ook mee aan de duurzaamheid. Je kunt hier gewoon binnenlopen en vrijblijvend een offerte vragen. Alles wat thuis niet onder je naaimachine door kan, kunnen we hier maken. We hebben het hartstikke druk, maar kunnen snel werken. We streven steeds naar een levertijd van vier tot zes weken en het blijkt dat de wachttijd bij ons vaak erg meevalt. Spoedklussen doen we ook. Ook kan de wachttijd worden verkort, als door tijdig te denken aan het onderhoud van je tent of bootkap. Zomerartikelen kun je in het najaar brengen voor reparaties en dan zijn ze in het voorjaar op tijd klaar. Indien nodig hebben we hier opslagruimte. We werken klantvriendelijk, met Texelse nuchterheid. En doordat we een coöperatie zijn kunnen we de prijzen laag houden. We werken voor groot en klein, voor ieder huishouden.”

De zeilmakerij is toegankelijk via de winkel, die - nog iets dat niet iedereen op Texel weet - ook voor particulieren is geopend en waar je leuke kleding kunt vinden. Voor grote en zware objecten is de zeilmakerij bereikbaar via de achterkant. Er zijn allerlei hulpmiddelen voor zware artikelen: een heftruck, karretjes, een takel, pallets en mensen om te assisteren. Ineke en Laurien zijn doorgaans aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur en op woensdag van 08.00 tot 12.30 uur. Ze kunnen dan ook op pad zijn om ergens iets op te meten. In dat geval nemen medewerkers van de winkel het werk aan. “Indien nodig is nemen we daarna contact op met de klant. Maar je kunt ons het beste even van tevoren bellen, als je zeker wilt weten dat we er zijn voor advies op maat.”

Zeilmakerij CIV Texel

Haven 15, 1792 AE Oudeschild

T: (0222) 312771 doorkiesnummer 2

E: zeilmakerij@civtexel.nl

I: www.civtexel.nl