Wouter Methorst, Rikus Kieft en Leo Timmers (v.l.n.r.) slaan de handen ineen
Wouter Methorst, Rikus Kieft en Leo Timmers (v.l.n.r.) slaan de handen ineen Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Onderzoek naar kansen zonnepanelen op carports

Algemeen

De gemeente en TexelEnergie gaan onderzoeken of en in hoeverre het mogelijk is carports met zonnepanelen te bouwen op parkeerterreinen. Door wethouder Rikus Kieft en gemeentelijk regisseur voor duurzame energie Wouter Methorst werden daarvoor symbolisch de handen ineengeslagen met Leo Timmers van TexelEnergie.

Dat gebeurde in de met zonnepanelen bedekte overkapping op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. De daarmee opgewekte stroom wordt rechtstreeks aan het gemeentehuis geleverd. Deze carport is vorig jaar gebouwd bij wijze van proef. Toen werd het technisch en financieel niet haalbaar geacht, hiermee verder te gaan op andere terreinen. Echter, door de fors gestegen energieprijzen ziet de balans er op dit punt mogelijk heel anders uit.

Subsidie

Zowel TexelEnergie als de gemeente heeft voor het onderzoek tienduizend euro subsidie van de provincie gekregen. Er worden vijf terreinen onderzocht: bij de Nikadel, de veerhaven en drie strandslagen, namelijk bij de palen 17, 20 en 15 of 21. Andere meewerkende partijen zijn onder andere Staatsbosbeheer – als hoeder van de duinen – en netbeheerder Liander.

Slim gebruiken

Omdat er problemen zijn in het Texelse elektriciteitsnetwerk, ook wel netcongestie genoemd, is het belangrijk de opgewekte stroom slim te benutten. Dit kan door de elektriciteit direct te gebruiken als de zon schijnt en ter plaatse te delen met meerdere gebruikers. Voor levering aan het net zouden vanaf de strandslagen lange leidingen moeten worden aangelegd en dat is duur. Mocht het tot uitvoering komen, dan worden Texelaars betrokken bij de inpassing en de exploitatie van deze solar carports.

Plaatselijke kennis

Het onderzoek moet voor 1 juni 2023 zijn afgerond, maar waarschijnlijk lukt dat al drie maanden eerder. “We maken gebruik van alle kennis die op het eiland voorhanden is en dat is best veel. Indien nodig schakelen we experts van de overkant in”, aldus Timmers. Ook bij Ecomare en het NIOZ lopen verkenningen met het oog op solar carports, maar die vallen buiten dit onderzoek.