Droombaan


‘We nemen het mee en we komen erop terug.’ Dat is de meest gehoorde mantra bij de dorpenrondes. Het college van B&W is op tournee langs alle dorpen om de nieuwe ploeg voor te stellen. Daarbij mogen de lokalen ook vragen stellen. Met als constant antwoord: ‘We nemen het mee en we komen erop terug.’

Annie denkt dat deze prachtige volzin over twee jaar ietwat wordt veranderd. Dan wordt het: ‘We komen erop terug dat we het meenemen.’ Er moeten immers prioriteiten worden gesteld. Je kunt niet alles ineens willen. Wat te denken bijvoorbeeld van de naderende Oud & Nieuw-perikelen. Na de relatief rustige coronavieringen, is de landelijke boodschap nu dat alleen siervuurwerk is toegestaan. Geen geknal dus. Halfslachtig, als je het mij vraagt. Dat vindt bijvoorbeeld onze grote zus, Amsterdam, ook. Daar zeggen ze gewoon ronduit dat er een totaal vuurwerkverbod geldt. Punt uit. Datzelfde doen ook andere steden als Rotterdam, Haarlem en Apeldoorn. Toch niet de minste gemeentes. Zij vrezen dreigende overbelasting van ziekenhuizen, materiële schade, letsel en overlast. En wat te denken van milieuvervuiling? 

Wat zou het mooi zijn als Texel ook zo’n besluit neemt! Maar ja, wij hebben geen ziekenhuis, dus die zorg valt van ons af. Maar de rest blijft. Schade, letsel, overlast, milieu. Ons eiland heeft, op een bevolking van 13.500 inwoners, meer schapen, paarden, koeien, honden, katten en noem maar op dan heel Mokum bij elkaar. Wat zouden die beesten blij zijn met een dergelijke maatregel. Alles wat maar enigszins knalt, wordt geweerd. Een illusie die makkelijk verwezenlijkt kan worden door controle via drones. Het college wil, voor een luttel bedrag van 50.000 euro, drones in gaan zetten voor handhaving en toezicht. Dan kan slagvaardiger en efficiënter worden opgetreden tegen excessen, zoals knalvuurwerk. Zelfs bruine bonen worden straks uit de schappen gehaald, op het gevaar af dat winderigheid leidt tot knaleffecten en milieuvervuiling. En zo kan elk nadeel zijn voordelen hebben. Dat verzacht een beetje het gevoel van Noord-Koreaanse toestanden. 

De gemeente wil tien medewerkers op gaan leiden tot dronepiloot. Droombaan als dronepiloot. Dat zal de advertentietekst worden. ‘Mijn vader is piloot’, zullen de kinderen van die papa’s vol trots vertellen op school. ‘Gisteren vloog hij naar De Koog om de aan Paal 17 vastgeplakte demonstranten in beeld te brengen die protesteren tegen het onzinnige besluit dat het paviljoen een flink stuk moet opschuiven richting zee. Want de tekentafelterreur heeft weer eens wat bedacht.’ Je maakt wat mee als dronevliegenier. 

Annie hoopt dat binnenkort, dankzij die drones, de gemeente Texel over vuurwerk zal gaan zeggen: ‘We nemen het mee en u krijgt het nooit meer terug!’ Alleen het geluid van knallende champagnekurken mag als muziek in de oren klinken.