Afbeelding
Foto:

Financieel nieuws: de zorgpremie stijgt in 2023

Advertorials

De zorgpremie stijgt in 2023;
waar kun je op letten?

De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De eerste premie die is bekendgemaakt, ligt tien euro per maand hoger dan in 2022. De zorgtoeslag stijgt mee waardoor de lagere inkomens er niet op achteruit gaan.

Op Prinsjesdag werd al voorspeld dat de premies van de basisverzekering met ongeveer € 11 per maand gaan stijgen. Uiterlijk eind november stellen de zorgverzekeraars hun definitieve premie vast.

Zorgtoeslag stijgt mee

Om lage en middeninkomens te compenseren, stijgt de zorgtoeslag met circa € 35 naar maximaal € 154 per maand. Het kabinet heeft voor 2023 de zorgtoeslag extra verhoogd om de algemene koopkracht te verbeteren. Ook zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag. Veel mensen vergeten de toeslag aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dat komt vaak doordat iets is veranderd aan de situatie, maar er geen actie is ondernomen. Bijvoorbeeld: iemand is 18 geworden of gescheiden of overgestapt naar een kleiner dienstverband, waardoor de zorgtoeslag in beeld komt. Ook komt het voor dat mensen de mogelijkheid niet kennen of de informatie niet begrijpen. Kijk op belastingdienst.nl voor nadere informatie.

Basisverzekering

De meeste zorg valt onder de basisverzekering. Je kunt kiezen uit drie types: restitutie, natura en budget. Elk type kent een eigen mate van keuzevrijheid en heeft een eigen prijskaartje.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld kosten voor een bril, alternatieve zorg, fysiotherapie of uitgebreide buitenlanddekking. Voor tandzorg kun je een aanvullende tandartsverzekering sluiten. Dat betekent dat je bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. Meestal stelt de verzekeraar dan aanvullende vragen.

Lagere premie

Je kunt de premie van je zorgverzekering beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het aanvullende pakket te beperken of het eigen risico aan te passen.

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar.

Let op: Geef je keuzes aankomende weken dooraan de verzekeraar en wacht daar niet mee tot eind december.

Wil je weten of het interessant is om je zorgverzekering aan te passen? Neem dan contact met ons op per T: 0222-312315 of E: info@abdewijn.nl.