Anne van Zwieten
Anne van Zwieten Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Schrijvers steunen KNRM met eilandverhalenbundel

Cultuur

Vijftien eilandverhalen van evenzovele schrijvers zijn gebundeld in het boek Windkracht 15, dat op 26 november wordt gepresenteerd in Wijk aan Zee. Alle verhalen hebben iets in het Waddengebied als thema. Eén ervan speelt zich af op Texel en is gewijd aan de sommeltjes, de welbekende wezentjes uit de Texelse en Wieringer mythologie. 

Windkracht 15 is het vierde deel van de serie Eilandverhalen. Van de verkoopprijs van elk verkocht boek wordt één euro gedoneerd aan een goed doel en ditmaal is de keuze gevallen op de KNRM Texel. Het eerste exemplaar wordt daarom overhandigd aan Michiel Uitdehaag, burgemeester van Texel en tevens plaatselijk voorzitter van de KNRM. 

Sommeltjes

Anne van Zwieten uit Leiderdorp (foto) schreef het verhaal over de sommeltjes. Van haar verschenen eerder de romans Keerpunt (2019) en De setarspeler (2021). Gisteren kwam haar eerste thriller Vleugellam uit. “De mythe over de sommeltjes sprak direct tot mijn verbeelding en na twee romans en een thriller leek het me heerlijk eens een sprookje te schrijven”, vertelt Anne. De vijftien schrijvers kwamen in juni bijeen op Texel om te schrijven, onderzoek te doen en - niet onbelangrijk - hun zintuigen op scherp te zetten. Er werden veel gedachten en ideeën uitgewisseld, wat tot verrassende plotwendingen leidde.

Eilandverhalen is een initiatief van auteur Marelle Boersma, oprichter van de Online Schrijfschool. De drie eerdere titels in deze serie zijn Paal 15 (2018), Aangespoelde verhalen (2019) en De Wadden in vogelvlucht (2021). Windkracht 15 kost € 14,95 en kan worden besteld op de website van uitgeverij Droomvallei.