De nu al wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak
De nu al wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak Foto: Stichting Texels Museum

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vanaf zondag te zien: de bijzondere vondsten uit het Palmhoutwrak

Algemeen

Er is jaren naartoe geleefd, maar vanaf zondag zijn ze eindelijk te zien bij Museum Kaap Skil: de spectaculaire vondsten uit het zeventiende-eeuwse Palmhoutwrak. Dat werd in 2014 door Texelse duikers ontdekt op de bodem van de Waddenzee. Ze troffen er de meest exclusieve en unieke objecten in aan. De vondst van een nog bijna puntgave zijden jurk van koninklijke allure werd zelfs wereldnieuws.

Zeventiende-eeuws textiel is zeldzaam en dat deze jurk na vier eeuwen op de zeebodem nog bijna helemaal intact was, is een klein wonder. De Palmhoutwrak-collectie is zeldzaam luxueus. Van wie het schip en de lading waren is niet bekend, maar ze moeten heel rijke en voorname mensen zijn geweest. De Palmhoutwrakcollectie is eigendom van de provincie Noord-Holland en in langdurige bruikleen gegeven aan Museum Kaap Skil.

Zuurstofvrije vitrines

Het onderzoek naar de vondst en de conservering ervan hebben jaren in beslag genomen. Om de gevoelige objecten tentoon te kunnen stellen, moest bovendien aan heel strikte, uitzonderlijke voorwaarden worden voldaan. De op maat gemaakte, zuurstofvrije vitrines, waarin onder andere De Jurk wordt gepresenteerd, zijn uniek in de wereld. Vanaf zondag is dit alles voor iedereen te bekijken. Om meer mensen daartoe in de gelegenheid te stellen, is het museum ook aanstaande maandag geopend; daarna dagelijks, behalve maandag, van 10.00 tot 17.00 uur. De Museumkaart is geldig. Overigens is het museum, in verband met deze aangelegenheid, deze week op vrijdag en zaterdag gesloten.

Maquette en Wereldreis

De tentoonstelling Palmhoutwrak vormt een geheel met de enorme maquette van de Reede van Texel en de nieuwe tentoonstelling Wereldreis, gewijd aan de wereldwijde handel in de zeventiende en de achttiende eeuw en de centrale rol die Texel daarin vervulde, als belangrijk verkeersknooppunt. De tentoonstellingen worden mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, de Vriendenloterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en Vrienden van Museum Kaap Skil.