Vanaf links: Marcel Winder, Jacob Keijzer, Cees Hooijschuur en Richard Heerschap
Vanaf links: Marcel Winder, Jacob Keijzer, Cees Hooijschuur en Richard Heerschap Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Foto’s op ‘iconische trap’ suggereren doorkijk

Algemeen

Als je er recht voor staat, lijkt het alsof in de dijk ter hoogte van de Heemskerckstraat een coupure is aangebracht. Het hoogheemraadschap, verantwoordelijk voor de waterveiligheid, gruwt bij die gedachte en het is dan ook niet waar. De trap is beplakt met fotomateriaal, waarmee een doorkijkje naar het Havenhotel wordt gesuggereerd.

Wethouder Cees Hooijschuur en voorzitter Jacob Keijzer van de Dorpscommissie Oudeschild knipten vorige week symbolisch het lint door, daarbij gadegeslagen door de makers. De belofte aan de Oudeschilders, dat er na de dijkversterking een ‘iconische trap’ zou komen, is hiermee ingelost. Een eerdere poging met kunstenaars leidde niet tot een haalbaar plan. Dat kwam uiteindelijk uit de boezem van de dorpscommissie. Daar werd een halfjaar geleden geopperd de trap te bekleden met fotomateriaal.

Realistische doorkijk

Het dorp mocht kiezen uit vier foto’s van Richard Heerschap. De meeste stemmen gingen naar een ‘realistische doorkijk’ naar het Havenhotel. Heerschap bezocht dijkcoupures om detailfoto’s te maken, waarmee de indruk van een doorsnede kon worden gewekt. De meest geschikte vond hij aan de Waal in Tiel. Na de fotomontage - een heel werk, volgens Heerschap - was het aan Marcel Winder van het gelijknamige kitbedrijf, de op gelakt aluminium aangebrachte beelden op de traptreden te plakken.

Andere kant

Er is ook een idee om de trap aan de andere kant van de dijk te beplakken, misschien wel met eenzelfde doorkijkje, maar dan naar de Heemskerckstraat. “Eerst maar eens zien of het houdt“, aldus Winder. Gehoopt wordt dat bezoekers van het dorp dankzij deze versiering eerder de neiging zullen krijgen de dijk te beklimmen om te zien wat erachter is. Er zijn nogal eens mensen die niet weten dat aan de andere kant van de dijk ook nog heel wat te zien is, zo werd bij de ingebruikname gezegd, en dat geldt voor beide zijden. Ook over dat vervolg wordt het dorp geraadpleegd. Er komt nog een punt vanwaar de Iconische Trap veilig kan worden gefotografeerd. Want met het vele zware verkeer dat er passeert is dat voor een argeloze bezoeker niet zonder risico.

Skillepaadje

Er zijn nog meer ideeën om de woon- en verblijfomgeving van Oudeschild te verfraaien. Bijvoorbeeld door het dorp te verbinden met het Skillepaadje, waarover een mooi ommetje kan worden gemaakt. Dat zou voor de dorpsbewoners wat aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. Ook hierover zullen nog sessies met de inwoners worden belegd.