Dixiland

 

En toen lag één van de veerboten er weer uit. Voor de zoveelste keer. En wéér tijdens de vakantieperiode. Maar ja, vanaf Pasen is het constant vakantietijd voor binnen- en/of buitenland. Tot en met de naadloos aansluitende kerstvakantie. En dan, na oud en nieuw, even adem happen, voordat de krokusvakantie begint. En de daarbij behorende gekte.

Op de site van de TESO staat een kopje ‘Afvaarttijden’. Dat moet eigenlijk zijn: ‘Afwachttijden’. Het is constant maar afwachten óf, en zo ja wanneer, er wordt gevaren. Russische roulette is er niets bij. En zo blijkt dat niet langer een TESO-aandeel goud waard is, danwel een voorrangskaart. Onbetaalbaar. Dat betekent dat gasten voortaan bij de reservering gelijk een voorrangskaart kopen. Voor het geval dat. Met als gevolg dat straks meer auto’s in de rij staan bij de voorrangspoortjes dan bij de gewone slagbomen.

Wel mooi dat Texel onbedoeld stijgt op de ranglijst van gemeentes met de meeste openbare toiletten. Want op weg naar de boot van Texel naar de overkant treft u diverse Dixi's aan voor de hoge nood. In de volksmond wordt Texel tegenwoordig dan ook Dixiland genoemd.

Annie verwacht binnenkort nog wel een enorme toestroom van toeristen. Want die willen getuige zijn van de bespreking binnen de gemeenteraad over het plan om woonboten in de haven van Oudeschild te water te laten. Die haven ligt er immers desolaat bij nadat zowat de complete vissersvloot de nek is omgedraaid. Er ligt nu alleen nog een cruiseschip met vluchtelingen. Wie had dat bijvoorbeeld een jaar geleden gedacht?

Zo zie je maar dat het onmogelijke vaak toch mogelijk is. The sky is the limit. Jammer is alleen dat die woonboten niet kunnen worden aangesloten op het riool. Dat betekent vervelend genoeg dat kleine kinderen straks geen Krabben meer kunnen fischen. Nee, het wordt dan drollen vangen. En hoe vang je drollen? Juist, met een drollenvanger. Op z’n Duits heet dat ‘Kotfanger’. Annie is benieuwd of Chinezen daar ook brood in zien. Om Kot op de kaart te zetten. Kot Po Kai klinkt best lekker.

Maar goed, het idee van die woonboten heeft geleid tot enorm veel steunbetuigingen. Uiterst genuanceerd. Hartverwarmend. Dan ben je trots om Texelaar te zijn. Geweldig hoe wordt meegeleefd en meegedacht om een oplossing te bedenken voor de enorme woningnood. En die rioolproblemen van die woonboten kunnen we oplossen door de straks overtollige Dixi's neer te zetten bij de boten. Want de TESO is er natuurlijk alles aan gelegen om voor eens en voor altijd de beloofde afvaarttijden ook waar te maken. Veilig en wel. En zo niet? Dan kan wellicht de haven van Skil dienst doen als ligplaats voor rondvaartboten. Van en naar Den Helder.

Dat geeft lucht.