Om de vrij liggende fietspaden mogelijk te maken, gaat de middenberm er weer uit
Om de vrij liggende fietspaden mogelijk te maken, gaat de middenberm er weer uit Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Vrij liggende fietspaden langs de Emmalaan

Algemeen

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de nieuwe inrichting van de Emmalaan. Over de herinrichting, die vorig jaar werd opgeleverd, is veel te doen geweest. Uit een peiling bleek, dat driekwart van de fietsers zich op de druk bereden rijbaan niet veilig voelde.

De raad waren door een adviesbureau verschillende mogelijkheden aangereikt voor een beter veiligheidsgevoel. De gekozen variant is ook door belanghebbende partijen, zoals de scholen en de fietsersbond, als beste beoordeeld. Het gaat hier om een enkele rijbaan voor gemotoriseerd verkeer met aan beide zijden een vrij liggend fietspad. De middenberm gaat er weer uit, omdat anders aan de noordzijde bomen gekapt zouden moeten worden om voor de fietspaden ruimte te maken. Het bestaande trottoir aan de zuidzijde (aan de kant van OSG De Hogeberg) blijft in deze variant ongewijzigd liggen.

Uitwerking en selectie aannemer

De raad stemde ermee in met een uitslag van 13 tegen 1. Alleen de fractie Hart voor Texel was tegen. Met dit besluit kan verder worden gewerkt aan de uitwerking van de gekozen variant. Ook wordt een aannemer geselecteerd die de werkzaamheden gaat uitvoeren. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden aan de Emmalaan in het eerste kwartaal van 2023.