Ecomare biedt ook opvang aan egels
Ecomare biedt ook opvang aan egels

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Weblog Ecomare: Stekelige gasten

Natuur

Bij Ecomare zijn we gespecialiseerd in de opvang van zeehonden en zeevogels. Ander klein wild kan ook naar onze Vogelopvang worden gebracht, maar die dieren plaatsen we normaal gesproken door naar onze collega’s van Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder. Dan heb ik het over landvogels, konijnen, hazen en egels. Doordat De Paddestoel nu tijdelijk gesloten is, kan dat op dit moment niet. Dus hebben we nu allemaal egeltjes om voor te zorgen!

De laatste tijd hebben we flink wat egels binnengekregen. Op het moment dat ik dit schrijf, hebben we de zorg voor vijf. Vier ervan zijn nog jong, ergens deze zomer geboren, eentje is echt volgroeid. Deze laatste had twee soorten wormen: longwormen en capillaria (haarwormen). We zijn bezig hem er vanaf te helpen. Hij heeft een eerste kuur gehad, dit herhalen we na drie weken omdat eventueel achtergebleven eitjes dan uitgekomen kunnen zijn.

Mestonderzoek

Als we een egel binnenkrijgen, controleren we drie dagen lang zijn mest onder de microscoop. Zien we steeds geen eitjes of wormen, dan weten we zeker dat hij ze niet heeft. Vaak zie je wel eitjes, want verzwakte egels hebben snel last van wormen. Aan de vorm van de eitjes kunnen we zien om welke soort worm het gaat. In het egel-protocol staat per worm precies aangegeven welke behandeling daarbij past. 

Bij twijfel bellen

Egels zijn sowieso smeerpoetsen die veel last hebben van parasieten. We controleren elke egel standaard op teken en vlooien. Teken verwijderen we met de hand, tegen vlooien gebruiken we meestal een spray. Doordat we nu meer dan alleen de eerste opvang doen, leren we veel over de verzorging van egels. En als we ergens over twijfelen, is de telefoon onze beste vriend. Dan bellen we gewoon met de experts bij collega-opvangcentra.

Transport

Egels zijn voornamelijk carnivoor. Ze eten vooral insecten, wormen, slakken en andere kleine dieren. Bij ons krijgen ze blikvoer voor katten en kittenbrokjes vermengd met universeelvoer. We hebben speciale egelslaapzakken waar ze lekker in weg kunnen kruipen. Daar maken ze dankbaar gebruik van! Heel zieke egels plaatsen we nu door naar De Bonte Piet in Midwoud, omdat ze dus niet bij De Paddestoel terecht kunnen. De Dierenambulance Den Helder helpt ons daarbij: wij brengen zo’n dier het Marsdiep over en zij vervoeren hem voor ons naar Midwoud. Heel fijn!

Tekst: dierverzorger Jasmijn Hulleman