Henk Slikker tussen enkele van de vele prijzen, te winnen in de Leukste Loterij van Texel
Henk Slikker tussen enkele van de vele prijzen, te winnen in de Leukste Loterij van Texel Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Woonbeurs Texel

Advertorials

In de Evenementenhal Texel op vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp wordt zondag Woonbeurs Texel gehouden. Deze is georganiseerd door onze uitgeverij Texelse Media en door Texel Excursies, het nieuwe bedrijf van Henk Slikker en Leonie Hoever. Het is voor de derde keer, dat Woonbeurs Texel op touw is gezet. Er zijn veertig standhouders uit verschillende vakgebieden, die allemaal met wonen te maken hebben. Het gebodene varieert van leuke dingen voor huis en tuin tot financiën en juridische aangelegenheden. Ook worden er weer een zorgeiland en een Duurzaam Wonen-eiland ingericht. De beurs is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor de oorsprong van deze beurs gaan we tien jaar terug in de tijd met Henk Slikker (foto), werkzaam voor de beide organiserende bedrijven. Samen met Nico Erwich van Stappeland BV stond hij aan de wieg van het evenement. In 2012 organiseerden zij voor het eerst een 50+-beurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. In die tijd was er een toenemende aandacht voor het welzijn van ouderen. Er begon van alles te schuiven in het voorzieningenstelsel, dat er steeds meer op werd gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De organisatoren van een eerdere seniorenbeurs hielden het voor gezien en dat maakte voor Slikker en Erwich de weg vrij om er zelf mee aan de slag te gaan. “Nico, had al 25 keer een horeca- en recreatiebeurs georganiseerd. Hij kende het klappen van de zweep en ik ging over de acquisitie van bedrijven. Ik zag het wel zitten, want overal in Nederland werden van die beurzen georganiseerd en die sloegen goed aan. Het werd ook bij ons direct een groot succes en tot en met 2017 hebben we de Texel 50+-beurs ieder jaar gehouden.”

Verbreding

In 2018 werd besloten het evenement te verbreden tot een woonbeurs. “Er zegden een paar instellingen af en toen we op zoek gingen naar andere gegadigden bleek de zorgsector een te kleine vijver om in te vissen. We wilden ook graag een breder publiek aanspreken, niet alleen de ouderen. Jongere mensen moesten zich ook welkom voelen; als je dertig bent, ga je nu eenmaal niet naar een 50+-beurs. Dat stelde de overige zorginstellingen wel een beetje teleur, maar daarom richtten we voor hen een eigen plek in, een zorgeiland, opdat ze toch goed tot hun recht zouden komen. Ook nu is dat er weer. Zo zijn er instellingen als Omring, het sociaal team van de gemeente, het hospice, Texels Welzijn en Lekker Tuus vertegenwoordigd. Andere thema’s van de beurs zijn woninginrichting, tuinen en duurzaamheid, waarvoor ook een eiland is ingericht. Daar vind je onder andere het Duurzaam Bouwloket van de gemeente, installatiebedrijf IBS Oele Schoo en natuurlijk ook Texel Energie. In deze tijd zijn veel mensen bezig met het verduurzamen van hun woning en is een dergelijk onderwerp eigenlijk onmisbaar op een woonbeurs”, weet Slikker.

Naar de Krim

Sporthal Ons Genoegen werd in 2019 vervangen door nieuwbouw van TXL Sporthal. Om redenen van brandveiligheid bleek het niet langer wenselijk daar de woonbeurs te houden. “Er zijn geen goede brandvertragende wanden”, vertelt Slikker, “en dat hield voor ons in dat we er bijna geen brandbare spullen mochten neerzetten. Gelukkig werd uitkomst geboden met Evenementenhal Texel op De Krim. Een fantastische locatie voor dit doel. De sfeer is er heel anders, veel gezelliger dan in een sporthal. Ook daar werd het een groot succes. Helaas hebben we daarna Woonbeurs Texel twee keer niet kunnen organiseren, als gevolg van de coronamaatregelen. Gelukkig kan het nu weer wel doorgaan.” Dit jaar dus voor het eerst georganiseerd in samenwerking met Texel Excursies, het bedrijf dat naast een groot deel van de organisatie, ook voor extra promotie via social media zorgde en een eigen Woonbeurswebsite maakte. 

Animatie voor kinderen

De Woonbeurs is leuk voor het hele gezin. Voor de kinderen is er animatie, verzorgd door het animatieteam van vakantiepark De Krim. Kinderen tot 10 jaar mogen gratis naar binnen. En in de foyer kun je als gast ook nog genieten van een kopje koffie met koek of een ander drankje.

Verloting

De entree kost vijf euro. Voor dat geld wordt niet alleen toegang geboden, maar krijg je ook een lot voor deelname aan De Leukste Loterij van Texel. Daarvoor hebben lokale bedrijven precies honderd prijzen beschikbaar gesteld. Er is ieder uur een trekking van twintig prijzen; vijf keer in totaal. Er zijn drie hoofdprijzen: een tandemsprong van het Paracentrum Texel, een elektrische step ter waarde van 495 euro van Expert en een Texeler dekbed ter waarde van 550 euro, gesponsord door TexelWool. “En er worden ieder uur ook een tas met boodschappen van Albert Heijn en een diner voor twee verloot; altijd leuk”, aldus organisator Henk Slikker. “Als je meer kans wilt maken op het winnen van de vele prijzen is het ook nog mogelijk extra loten te kopen: één voor € 2,50 en vijf voor tien euro.” Alle loten tellen de hele dag mee. Een lijst met alle te winnen prijzen vind je in de Woonbeursspecial elders in deze krant. De prijswinnende loten worden bekend gemaakt tijdens de beurs, maar ook op de websites www.woonbeurstexel.com en www.texelditweekend.nl (vanaf maandag 7 november) en in de Texel dit Weekend van 10 november. 

Bij de Evenementenhal is voldoende parkeergelegenheid. Vanwege de herinrichting van de Postweg is er wel een omleidingsroute naar het noorden van het eiland. Die is duidelijk met borden aangegeven en De Krim is goed bereikbaar. Zie voor meer informatie de Woonbeurs-special verderop in deze krant.

Woonbeurs Texel

T: 06-10085634

I: www.woonbeurstexel.com

Evenementenhal vakantiepark De Krim

Roggeslootweg 6, De Cocksdorp

Tekst en foto: Henk Cornelissen

“In deze tijd zijn veel mensen
bezig met verduurzamen,
dus is zo’n onderwerp
onmisbaar op een woonbeurs”