Afval verminderen: 5 handige tips

Wist je dat we in Nederland per persoon in één jaar bijna 500 kilo afval produceren? Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om afval (en dus energie en grondstoffen) te besparen.

1. Sharing is caring! Heb je een nieuw huishoudelijk product nodig? Koop dit niet gelijk, want misschien hebben je buren het nog liggen. Kortom: ben je op zoek naar een heggenschaar, fietspomp of hogedrukspuit? Liever een goede buur dan een verre vriend en vraag het aan je buren. 


2. Krijg je vaak reclamefolders in de bus? Dit kun je oplossen door een ‘Ja/Nee’-sticker op de brievenbus te plakken. Hierdoor krijg je alleen huis-aan-huiskranten binnen (handig, want lokaal nieuws is trending!) en geen onnodige reclameblaadjes. Je kunt de ‘Ja/Nee’-stickers gratis ophalen bij jouw gemeentehuis. 


3. Ga naar tweedehands winkels voor unieke én duurzame items. De kringloop is niet muf, maar juist superhip. Je vindt hier de leukste items die je niet overal tegenkomt. Daarnaast is het lekker betaalbaar. Fijn, met de huidige inflatie! Je shopt niet alleen kleding op de kringloop, maar ook de leukste meubels en gaaf retroservies. 


4. Als een schoonmaakmiddel of shampoo op is, kopen we al gauw een nieuwe fles. Zonde, want je kunt een lege fles ook bijvullen; bijvoorbeeld bij The Body Shop. Of ontdek Ecover: wasmiddel dat wordt verkocht in lekker grote en milieuvriendelijke verpakkingen. In heel Nederland staan navulstations. Ga je liever voor volledig plasticvrij? Er zijn genoeg merken die plasticvrije shampoo, douchegel en schoonmaakmiddel verkopen.


5. Als je een tuin hebt, kun je een compostbak neerzetten. Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën en diertjes (zoals slakken) zetten dit om in een voedzame bron voor planten. Kortom: duurzame plantenvoeding zónder dat het je iets kost. Handig, toch?