Afbeelding
Foto:

Woontrend: duurzame meubels van vegan leer

Bij Rodi Wonen delen we regelmatig de nieuwste trends binnen de woon- en lifestylewereld. Deze keer: ontdek meubels van vegan leer! 

Ook zo gek op klassieke meubels van leer, maar wil je graag een diervriendelijke variant aanschaffen? Meubels en accessoires van vegan leer zijn in opkomst. Vegan leer is (bijna) niet van echt te onderscheiden. Wij hebben de materialen die leer vervangen op een rijtje gezet. Is klassiek leer duurzaam? Nee, niet echt. ‘Gewoon’ leer wordt voor gebruik soepel gemaakt, oftewel: ‘gelooid’. Dit houdt in dat de dierenhuid wordt omgevormd tot bruikbaar leer voor onder andere schoenen, kleding en tassen. Niet heel duurzaam, want voor het looien van een kilo leer is ruim 300 liter schoon water nodig. #waterverspilling


Leerresten

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven. Het bekendste duurzame leermateriaal is polyurethaan (PU). Dit wordt gemaakt van splitleer of een laag samengeperste leerresten. Het bovenste laagje bestaat uit polyurethaanfolie, waardoor het op echt leer lijkt. En omdat het van restleer wordt gebruikt (kortom, er worden geen dieren voor geslacht), is het duurzamer dan gewoon leer.


Biologisch afbreekbaar

Maïsleer is een relatief nieuwe vegan leersoort. Dit is (zoals de naam al verklapt) gemaakt van maïs. Deze leersoort wordt voornamelijk voor schoenen gebruikt. Het wordt gemaakt in combinatie met katoen; de coating bestaat uit maïs. Het lijkt redelijk goed op echt leer. Pas als je dichtbij komt zie je het verschil. Maisleer is lekker duurzaam, want het is voor 63% biologisch afbreekbaar. 


Vegan leer wordt ook gemaakt van de vezels van ananasbladeren (Piñatex), paddenstoelen en cactus.