Politie houdt dronken en stonede bestuurders aan

De politie heeft in korte tijd vijf bestuurders aangehouden voor het rijden met drank op en twee voor het rijden onder invloed van drugs. In het afgelopen weekeinde werd bij De Koog een automobilist aan de kant gezet, die opviel door de hoge snelheid waarmee hij rond vier uur 's nachts over de Pontweg reed.

De achttienjarige verkeerde onder invloed van alcohol en bleek nog geen drie weken zijn rijbewijs te hebben. Op het politiebureau blies de jongeman 935 microgram alcohol per liter lucht (ugl) uit en dat is meer dan tien keer de hoeveelheid die een beginnend bestuurder is toegestaan. Het rijbewijs werd ingevorderd en tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. De straf zal bepaald worden door de officier van justitie.

EMA-cursus

Daarnaast zal de bestuurder een EMA-cursus moeten volgen bij het CBR. Dit is een meerdaagse cursus die uitleg geeft over de gevolgen van alcohol en drugs in het verkeer. De kosten van deze cursus dient de verdachte zelf te betalen. Van wie weigert zo'n cursus te doorlopen of daar serieus aan deel te nemen, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Om het terug te krijgen moet dan eerst opnieuw rijexamen worden gedaan, zowel theorie als praktijk. Hierna moet de EMA-cursus alsnog worden gevolgd.

Er zaten nog drie andere personen in de auto, waaronder enkele minderjarigen. Zij werden door de politie thuisgebracht.