Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Nog één keer werk van Mien van As in De Hoeksteen

Algemeen

In de maand oktober worden in De Hoeksteen, naast de Hoornder Kerk, nog één keer werken geëxposeerd van Mien van As (1929-2022). De kunstenares, die lang op Texel heeft gewoond, overleed in het voorjaar.

Mien had al jong een passie voor schilderen, maar werd onderwijzeres. Ze werd uitgezonden naar de missie in Nieuw-Guinea om les te geven aan inheemse kinderen. Aan het begin van de jaren vijftig werd ze stewardess bij de KLM. Ze snoof cultuur op in Japan, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Curaçao.

Van figuratief naar abstract

Eenmaal getrouwd kwam haar verlangen naar de schilderkunst weer omhoog. Haar stijl ontwikkelde zich van figuratief werk naar meer geabstraheerde stillevens en landschappen. In haar abstracte werken verbeeldde zij haar emoties en de ervaringen van haar vele reizen vertaalde ze in exotische motieven. Ze kwam in de loop der tijd steeds vaker op Texel en had op een bepaald moment een atelier aan de Muyweg. Na haar vervroegd pensioen vestigde ze zich definitief op het eiland, eerst aan de Genteweg en later in Oudeschild. Tot op hoge leeftijd had ze een atelier en gaf ze teken- en schilderles aan kinderen en groepjes volwassenen.

De expositie is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van elf uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags. De entree is vrij. Alle tentoongestelde werken zijn te koop. De opbrengst ervan is voor een goed doel.