Stinkerds

‘Wat valt daar mama?’ Dat vroeg de jongste, terwijl hij gebiologeerd naar de hemel keek. ‘Regen jongen. Dat is regen.’ ‘Wat is dat dan mama’, vroeg die kleine weer. ’Dat is water mijn kind. Water.’ ‘Maar dat komt toch uit de kraan?’ ‘Ja, dat klopt’, zei ik. ‘Maar dat water was eerst regen. Denk maar aan het gezegde: Alle regen komt van boven.’ 

Annie vraagt zich af in wat voor wereld we leven. De woestijnisering rukt op. Manlief schenkt bijvoorbeeld nog maar halve bakjes koffie om ook een duit in het gortdroge zakje te doen. Het begon ermee dat Rusland de gastoevoer ging afknijpen. Gas terug nemen heet dat. Als het een strenge winter wordt, zitten we ijskoud te bibberen. Het kabinet roept op om de thermostaat 10% lager te zetten. Dus bijvoorbeeld van 20 naar 18 graden. ‘Komt die schapenwol toch nog van pas’, bromt papa. Mensen met ademhalingsproblemen komen straks de straat niet meer op. De kolencentrales mogen weer op volle kracht draaien. De open haard is goud waard en draait overuren. 

Dan is er ook nog een dreigend tekort aan elektriciteit. Er wordt zoveel gebruikt, dat het netwerk het niet meer aan kan. Maar ja, een weekje Texel zonder smarttelevisie, keramische kookplaat, afzuigkap, vaatwasser, koelkast, vriezer, magnetron, wasmachine, droger, espressomachine, sauna, solarium of hottub is geen pretje. Het hele jaar krom liggen om twee weken krom te liggen is er niet meer bij. Zeg nou zélf. De VVV adverteert met een bungalow voor 2 personen voor 2 nachten in november voor slechts € 1.576,70. Aankomst vanaf 16:00 uur. Vertrek vóór 11:00 uur. Je doet geen oog dicht. Elk uur kost je € 37, -. Oh ja, en € 500, - borg. Zoals de waard… Welkom op Texel! En nu dan dat watertekort. De zotste suggesties worden gedaan. Geen water bij de wijn doen. Als je de aardappels uit de pan hebt gehaald, heb je een heerlijk voetenbadje. Vetplanten water geven met een oliespuitje. 

Misschien is dat idee van Barbara Baarsma zo gek nog niet. Zij stelt een soort distributiesysteem voor, zoals op Texel bestaat met de LETS. Iedereen krijgt per jaar een afgepaste hoeveelheid punten. Zij geven recht op de aankoop van producten en diensten die leiden tot CO2 uitstoot. Wie bijvoorbeeld tankt, moet niet alleen de benzineprijs betalen, maar ook punten inleveren. Als je door je voorraad heen bent, kan je proberen punten te kopen van mensen die bijvoorbeeld geen auto hebben. 

Wat Annie betreft wordt er niks verkocht. Bekijk het maar! En met twee nachtjes Texel kan het haast niet anders of hun jaarbudget is gelijk compleet verbruikt. Dat zal ze leren. En zo krijgt het begrip rijke stinkerds plots een geheel andere betekenis.