Afbeelding
Foto:

Quarantaine voor vogels

Op ons achterterrein staat sinds kort een zeecontainer. Deze is door onze collega’s van de Technische Dienst verbouwd tot vogel-quarantaine. Ik ben altijd weer verbaasd hoe handig die mannen zijn: binnen de kortste keren was de container geschilderd, had hij een een dak- en een zijraam, zat er water en elektriciteit in en konden we hem in gebruik nemen. Echt super, hoewel de reden dat hij nodig is helemaal niet feestelijk is.

Vanwege vogelgriep

We wilden een aparte quarantaine omdat er zo’n heftige vogelgriep-epidemie heerst. Ook op Texel zijn ontzettend veel vogels het slachtoffer geworden van deze dodelijke infectieziekte. Soorten die nooit eerder besmet raakten, zoals sterns, jan-van-genten en steltlopers, stierven opeens bij bosjes. Wij mogen geen vogelgriep-slachtoffers opvangen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat een vogel geïnfecteerd is zonder dat je het (nog) ziet. Vandaar die quarantaine.

Eerste tijd

Als een vogel vogelgriepklachten heeft, kunnen we niks voor hem doen. Een vogel die door een kat is gepakt, een ongeluk heeft gehad, ondervoed is of om een andere reden hulp nodig heeft, vangen we wel op. Je weet alleen nooit of zo’n dier niet toevallig ook net vogelgriep heeft opgelopen. Om er zeker van te zijn dat dat niet het geval is, houden we zo’n vogel voortaan eerst een tijd in quarantaine.

Werkwijze

We behandelen vogels in de quarantaine alsof ze vogelgriep hebben. Dat moet, voor onze eigen veiligheid én voor die van de andere dieren bij Ecomare. Als we de ruimte in gaan, trekken we een speciale overal aan. Er staat een bankje in, die de ‘buitenwereld’ van de quarantaine scheidt. Aan de ene kant van het bankje zetten we onze gewone laarzen, aan de andere kant stappen we in de ‘vogelgriep-laarzen’. Het is wel een beetje gedoe, maar zo kunnen we er zeker van zijn dat we een eventuele besmetting niet meenemen naar de andere dieren. Om onze vaste groep vogels voor besmetting van bovenaf te beschermen hebben we bovendien een overkapping over hun verblijf laten plaatsen. We hopen heel erg dat zij gevrijwaard blijven van deze ellendige ziekte!

Afbeelding
Afbeelding