Grote sterns
Grote sterns Foto:

Vogels kijken op Texel begin augustus

De zomervakantie. Een heerlijke tijd op Texel met lekker weer en veel toeristen. Maar tussen de toeristen door zie je ook de vogeltrek weer op gang komen. De verschillende soorten steltlopers doen Texel weer aan in hun najaarstrek, terug naar het zuiden. Zo zijn er op de weilanden en akkers vele Goudplevieren te zien in augustus en kun je bij Natuurcentrum de Marel in Waalenburg en bij Dijkmanshuizen weer Kemphanen bewonderen. Deze komen net terug uit het broedgebied.

Op het wad kun je begin augustus ook massale vogeltrek zien. Je ziet soms enorme wolken vogels over het wad vliegen. Dat zijn enorme groepen verschillende steltlopersoorten die zich door de getijden constant verplaatsen in het Waddengebied. Dit fenomeen kun je bij de Schorren en Utopia erg goed bekijken. Je ziet dan bij hoger wordend water de groepen Bonte Strandlopers, Kanoeten en Rosse Grutto’s steeds dichterbij komen en uiteindelijk over de dijk naar binnen vliegen, naar bijvoorbeeld Utopia. Gebieden als Utopia worden dan ook wel hoogwatervluchtplaatsen genoemd.

Veel van deze steltlopers op het wad zijn onderweg naar hun overwinteringsgebied en zijn hier in het Waddenzeegebied om bij te tanken. Ze vreten zich hier binnen enkele weken helemaal vol, om de doorreis naar bijvoorbeeld Mauritanië te kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is de Kanoet, die op doorreis van het arctische noorden naar Noordwest Afrika veelal langs het Nederlandse waddengebied komt. Zo kan zo’n simpele steltloper een heel verhaal met zich meebrengen.

Naast steltlopers zijn ook de kleinere vogelsoorten weer op doorreis naar het overwinteringsgebied. Dit is meestal minder zichtbaar. Zo kun je in de eerste weken van augustus erg veel Rietzangers tegenkomen, die in de eerste weken van augustus in grotere aantallen over Nederland, en dus ook over Texel, vliegen. Voor vogelaars de beste tijd om de zeer zeldzame Waterrietzanger tussen al deze rietzangers te vinden. Let ook op in je tuin. Vanaf deze tijd kan er zomaar een andere vogelsoort tussen de koolmezen zitten, want niet alleen rietzangers, maar ook de fitissen, tuinfluiters, spotvogels en braamsluipers beginnen alweer met de trek richting het zuiden.

Bij de Grote Sterns lijkt de ergste vogelgriep achter de rug. Een groep van circa 600 paar Grote Sterns is gaan nestelen op de Prins Hendrik Zanddijk en zijn daar nog druk bezig met een late broedpoging. Vanaf het vogelkijkpunt aldaar is de kolonie redelijk te zien. Ook broeden er nog circa 40 paar Dwergsterns.

In de maand augsutus organiseert het Vogelinformatiecentrum wekelijks meerdere vogelexcursies. Tijdens deze vogelexcursies letten we nu vooral op de vogeltrek. Nu en in september is het de tijd om makkelijk tientallen verschillende soorten in beeld te krijgen tijdens onze vogelexcursie. Bij het Vogelinformatiecentrum krijg je altijd een hele goede verrekijker mee, zodat je de vogels goed kunt bekijken en onze gidsen nemen je mee in de manier hoe je al deze verschillende vogels op naam kunt brengen.

Kom daarom eens mee op excursie! Reserveren kan via www.vogelexcursiestexel.nl.

Tekst: Rodny Stolk en Marc Plomp. Foto’s: Vogelinformatiecentrum Texel.

Bonte strandlopers
Spotvogel
Dwergstern