Afbeelding
Foto:

Meedoen aan onderzoek

Soms vraagt een wetenschapper ons of we willen meewerken aan onderzoek. Als het kan, zeggen we hier graag “Ja” op. De afgelopen tijd is dit een paar keer gebeurd. Soms merken de dieren niet eens dat ze meewerken aan de wetenschap!

Een voorbeeld daarvan is het geluidsonderzoek dat bij ons is uitgevoerd in het kader van het project Waddentools Swimway Waddenzee. In dit project kijken wetenschappers hoe vissen gebruik maken van de Waddenzee. Er worden hiervoor allerlei technieken ingezet, van het zenderen van grote vissen tot het luisteren naar onderwatergeluiden. Aan dat laatste hebben wij meegewerkt. Onderzoeker Maryann Watson heeft met een hydrofoon – een onderwatermicrofoon – geluidsopnames gemaakt in onze aquaria en bij de zeehonden.

Vissengeluiden

In de troebele Waddenzee heeft het niet veel zin, camera’s op te hangen. Het zicht is daarvoor te beperkt. Geluiden opvangen kan wel. Als je dan weet wie welk geluid maakt, kun je een inschatting maken van wat er langs de microfoon is gekomen. Het is dan wel handig dat je niet alleen weet dat een bepaald geluid van ‘een vis’ komt, maar ook van welke vis. Met de hydrofoon kon Maryann uitvinden of ze onderscheid kan maken op soortniveau. Van onze aquaria is immers precies bekend welke soorten erin zwemmen. Maryanns hydrofoon heeft ook bij de gewone zeehonden in het bassin gehangen. Eventuele onderwatergeluiden van de zeehonden heeft ze daar zonder storende bijgeluiden van andere zeedieren kunnen opnemen. Niet alleen vissen maken namelijk geluid, maar ook schelpdieren, garnalen en krabben. En dan heb je nog de kakofonie aan geluiden die door de mens worden geproduceerd, zoals die van scheepsmotoren.

Andere onderzoeken

Momenteel zwemt de voormalige opvangzeehond Jet met een zender in zee. Ook zij werkt mee aan onderzoek. Onderzoeker Sophie Brasseur gaat dit jaar nog negen opvangzeehonden een zender meegeven bij hun terugplaatsing. Zo kan zij zien hoe een jonge zeehond zich in een voor hem onbekend gebied oriënteert. De zeehonden - en voorheen bruinvissen - in onze bassins zijn ook wel eens ‘gebruikt' om dronebeelden te valideren. Met de referentiebeelden van onze dieren, waarvan de soort, lengte en gewicht bekend waren, konden de onderzoekers de computer ‘leren' deze gegevens ook uit natuuropnames te halen. We zijn blij dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de kennis over dieren die leven in zee.

Rob laat op verzoek van zich horen