Vandalisme bij het vorige onderkomen van de Jac. P. Thijsseschool
Vandalisme bij het vorige onderkomen van de Jac. P. Thijsseschool Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Oponthoud voor onderzoek maakt Thijssehuis duurder

Algemeen

Het bedrag van 7.707.440 dat de gemeente heeft uitgetrokken voor de bouw van het Thijssehuis, is lang niet voldoende. Door het nu lopende flora- en faunaonderzoek, dat de gemeente verplicht was te doen, kan niet in november met de bouw worden begonnen, maar pas in juni volgend jaar.

Daardoor pakken de stichtingskosten veel hoger uit, namelijk € 9.205.107. Wil de gemeente door met het project, dan zal de gemeenteraad een extra krediet moeten verlenen. Er was wel een afspraak over de prijsindex, maar die loopt zo hoog op dat het college er toch mee naar de raad gaat. In de nieuwbouw krijgen de openbare bibliotheek, de kunstenschool Artex, het jongerenwerk van Young4Ever en de lokale omroep een plek. 

Duurder materiaal, hogere lonen

De kostenstijging wordt voor twee-derde deel veroorzaakt door de steeds duurder wordende materialen en grondstoffen en voor de rest door stijgende lonen en extra advieskosten. Het flora- en faunaonderzoek gaat vooraf aan de sloop van het voormalige gebouw van de Jac. P. Thijsseschool. Het verlaten pand heeft al ‘verkeerd volk’ aangetrokken, aldus een buurtbewoner. Bij de halfronde stenen tribune op het plein ligt veel zwerfvuil en van het gebouw zijn ruiten ingegooid (zie foto). Ook is al door meerdere personen gesignaleerd dat er drugs worden gedeald.