Pauwoogpijlstaart, een van de mooiste nachtvlinders in Nederland
Pauwoogpijlstaart, een van de mooiste nachtvlinders in Nederland Foto: Vlinderstichting

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Nachtvlinders bekijken met Vlinderwerkgroep IVN

Algemeen

We zijn halverwege het jaar en dat betekent dat het tijd is geworden voor de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht. Die begint op vrijdag 1 juli om 21.30 uur en gaat in principe de hele nacht door. Op Texel wordt daaraan meegedaan door de Vlinderwerkgroep van het IVN, die kortgeleden is opgericht. Iedereen is welkom om eens kennis te maken met deze vaak prachtige dieren.

In allerlei kleuren en maten vliegen er ’s nachts honderden soorten rond zonder dat veel mensen er weet van hebben. Daarom is deze Nationale Nacht van de Nachtvlinder georganiseerd.

2345 soorten

In heel Nederland komen 2345 soorten nachtvlinders voor. De meeste daarvan, 1480, zijn heel klein, maar er zijn ook grote, zoals de pijlstaarten. Het verschil tussen dagvlinders, waarvan in Nederland 53 soorten voorkomen, en nachtvlinders lijkt taalkundig gezien eenvoudig. Maar er zijn nachtvlinders die ook overdag vliegen. Die worden dagactieve nachtvlinders genoemd; dat zijn dan nog altijd honderd soorten. De bekendste is de zwart en rood gekleurde sint-jakobsvlinder; die is dagactief, maar toch een nachtvlinder. De gamma-uil is ook een veel voorkomende, dagactieve nachtvlinder.

Kenmerken

De voelsprieten zijn het voornaamste kenmerk van nachtvlinders. Zie je overdag een vlinder die aan het uiteinde van de voelsprieten geen knopje heeft, dan is het een nachtvlinder. Een ander verschil ligt in de houding van de vleugels. Rustende dagvlinders houden de vleugels vaak dichtgeklapt boven het lichaam, nachtvlinders leggen de vleugels altijd plat als ze rusten.

Bij het Maartenshuis

Op Texel zijn jong en oud om 21.30 uur van harte welkom bij het Maartenshuis, Ruijslaan 81 in De Koog. Deskundigen zijn aanwezig om antwoord te geven op mogelijke vragen. Zij zetten een scherm neer waarop zij een lamp richten, in de hoop dat daar veel moois op af komt vliegen. Deelname is gratis en opgave is niet nodig. Zie voor meer informatie de website van de Vlinderstichting of neem contact op met Marcel Wijnalda, E: info@txgids.nl.