Zandhagedis


Zie je wel. De soep wordt nooit zo heet gegeten. Wat gingen ze tekeer. Die caravanbewoners van camping De Driehoek. Hun sleurhutten moesten plaats maken voor stenen optrekjes. Iets van deze tijd, was de boodschap. Geen gewone villa’s, nee woonvilla’s! Met airco, sauna, hottub en buitenkeuken.

Die staan er nu en er is nog wat te koop. Haast u. En de prijs? Reken maar uit. € 589.000 voor het vakantiehuisje en € 279.000 voor een stukje Texelse grond. Met de btw erbij ben je de trotse eigenaar voor slechts één miljoen en nog wat. Een schijntje. Dus wat zeuren ze nou. Annie vindt het alleen wel armoedig van die buitenkeuken. Dan sta je daar met Kerstmis in de kou te koken. Terwijl iedereen binnen bij de open haard aan de borrel zit.

Maar een schrale troost. Als je zo goedkoop een huisje op de kop hebt getikt, kun je makkelijk buiten de deur eten. Het treft dat De Driehoek in de buurt ligt van Landal Sluftervallei. Die geven het best bewaarde geheim prijs. Zij adverteren met: ‘In het restaurant op het park kunt u vragen naar de menukaart.’ Hoe komen ze erop. Geniaal! Stel, je wilt in het restaurant eten. Dan staat het natuurlijk raar als je tegen de ober zegt: ‘Geef ons wat te eten.’ Daar hebben zij dus wat op gevonden! Je kunt vragen naar de menukaart. Wat dan wel weer jammer is, is dat je er om moet vrágen. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Annie denkt dat verontruste Texelaars voortaan niet zozeer op het gemoed van multinationals moeten gaan werken. Ze moeten het gooien op het milieu. Dat scoort lekker op het eiland met Groen Links en de PvdA in het college. Noem zo vaak mogelijk het woord: ‘stikstof.’ Bijvoorbeeld. Of zeg dat er vleermuizen zitten. Die beestjes zijn immers heilig verklaard.

In Zandvoort proberen klimaatstrijders het F1-racefestijn weer te dwarsbomen. Ze gooien het nu onder andere op het verstoren van de zandhagedis en de rugstreeppad. De Raad van State moet er aan te pas komen. Spannend hoor. Ik zie de krantenkoppen al voor me: ‘Zandhagedis rijdt Grand Prix in de wielen.’ Of: ‘Pad zet streep door Formule 1.’ Prachtig.

En over stikstof gesproken. Wat dan wel weer mooi uitkomt, is dat ganzen ook stikstof uitstoten. Er gaan zelfs geluiden op dat acht ganzen net zo veel stikstof uitstoten als één koe. Er wordt voornamelijk naar de uitstoot van de veestapel gekeken, maar hoe zit het met al die ganzen die de weilanden volpoepen? Dus wellicht kan Den Haag overtuigd worden van het feit dat die beesten, die ontzettend veel schade toebrengen aan graslanden, mogen worden afgeschoten. Dat lucht ongetwijfeld op.