Biodiversiteit in een bloemrijke berm aan de Kogerweg bij Den Burg
Biodiversiteit in een bloemrijke berm aan de Kogerweg bij Den Burg Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De tijd is rijp voor het maaien van de bermen

Algemeen

In opdracht van de gemeente is Dros Grondverzet begonnen met de eerste maaironde van de bermen. De gemeente beheert 430 kilometer aan wegbermen en wil, door de eerste maaironde nu uit te voeren, ideale omstandigheden voor flora en fauna bereiken. Op riskante plekken voor het verkeer is al wel eerder gemaaid.

De planten staan mooi in bloei. Dat is goed voor de bijen, andere insecten en inheemse diersoorten. Waar de bermen zijn gemaaid, blijft het maaisel nog een week liggen voor de zaadval. Daarna wordt het afgevoerd om de bodem schraal te houden. Als maaisel te lang blijft liggen, worden stikstofminnende planten - zoals brandnetel, braam en ridderzuring - dominant. Die zijn veel minder interessant voor bijzondere insectensoorten en daardoor minder belangrijk voor de biodiversiteit.

Tuinwallen nemen het over

De bermen zijn voor veel dieren een belangrijke verblijfs- en voedselplaats. Daarnaast zijn het ‘ecologische snelwegen’ tussen natuurgebieden. Om hen nog voldoende beschutting te bieden, worden de tuinwallen nog niet gemaaid; die nemen nu de functie van de bermen over. In september volgt nog een tweede maaironde.

Inwoners kunnen helpen

Om de biodiversiteit op Texel te behouden, kunnen de inwoners en eigenaars van vakantiewoningen zelf ook helpen. Ten eerste door de berm voor het huis niet te maaien, maar ook door de tuin groen te houden en een deel van het gazon minder te maaien. “Zo houden we Texel groen en helpen we flora en fauna”, aldus het gemeentebestuur.