Regels voor bergen walvis lastig uit te voeren

Vervolg van voorpagina

Het walvisprotocol, dat het rijk in het leven heeft geroepen voor strandingen als deze, had de gemeente niet paraat in 2017. Strandvonder Uitdehaag bekende dat de procedure niet volgens de regels is verlopen. Omdat het dier dood was, had het bij de douane moeten worden aangemeld - om te worden ingeklaard - en niet bij het ministerie van LNV, dat doorverwees naar Rijkswaterstaat. Die dienst wilde dat het stoffelijk overschot binnen een dag werd geborgen, met het oog op de volksgezondheid, maar dat was praktisch onmogelijk met deze enorme omvang.

Poep scheppen

Nog een anekdote: aanvankelijk werd gemeld dat het kadaver van een potvis was. Vanuit die veronderstelling schepte Uitdehaag samen met toenmalig hulpstrandvonder in iets dat leek op ambergrijs, een kostbare grondstof van cosmetica, die veilig moest worden gesteld. Het bleek bij nadere beschouwing om een gewone potvis te gaan en dat ze in walvissenpoep hadden staan scheppen. Uiteindelijk werd het dier in delen door Werner Dros naar de Friese preparateur Chris Walen vervoerd. Daar werden de beenderen eerst tien weken uitgekookt. In 2018 kwamen de onderkaken naar Ecomare, in juli 2021 de schedel. De assemblage, na Pasen begonnen, ging in vier weken tijd.

De preparatie was feitelijk te duur voor Ecomare, maar met een sponsoractie is het benodigde geld bijeengebracht. Lees meer hierover op www.texelditweekend.nl.