Parasieten


Ze komen… De Russen? Nee, de bussen. Annie kreeg een fantastische aanbieding. Een Sonderangebot: ‘Texel is met zijn ongerepte natuur, zoals duinen, natuurparken, fantastische verlaten witte stranden en dennenbossen een prachtige dagbestemming.’ 

Die fantastische verlaten witte stranden kunt u bezichtigen op 2 en 16 augustus. Onder andere. Ziet u het voor u? De unieke dag kost slechts € 79, - per persoon. Daarvoor krijgt u dan de reis per luxe touringcar, koffie en thee met cake in de bus, de overtocht van Den Helder naar Texel v.v., entree juttersmuseum en een twee uur durende garnalenvistocht. Die gasten zullen niet veel verteren op ons eiland, denk ik zo. Het huisgemaakte lunchpakketje wordt in de bus opgepeuzeld met een kopje thee en op de terugreis zit de hele bus de gevangen garnalen te pellen. Lachen! Dat zal me een lucht geven. Reken er maar wel op dat de bus een uur vertraging heeft, want ongetwijfeld zullen een paar ouderen verdwalen op die fantastische verlaten stranden. In de tropische augustuszon. Als u deze column leest, wees dan bij voorbaat alert op berichten van Burgernet en ga alvast langs de vloedlijn pijlen trekken in het zand richting vuurtoren. 

Wat ik mis in het programma is een collectieve plaspauze. Want die koffie en thee gaan niet in je kouwe kleren zitten. Laat staan het meegebrachte flesje Ranja. Dus wordt er massaal gezongen: ‘Hee Buschauffeur De Hele Bus Moet Pissen.’ Annie denkt dat Flora de klos is en dat het ammoniakgehalte fors zal toenemen door de hele buslading urine. Wat ik tenslotte ook mis in deze unieke aanbieding is de toeristenbelasting. Wat is erop tegen om die belasting te gaan heffen? Dan hebben we in ieder geval nog wat profijt van dagjesmensen die geen cent verteren maar wel op de mooiste plekjes komen.

Over parasieten gesproken. Tijdens het navelstaren dacht manlief een piercing te ontwaren op mijn navel. Totdat hij eraan voelde en ontdekte dat het een teek was die naar hartenlust met zijn acht pootjes aan het krioelen was. Een teek! Een Ixodes Ricinus op mijn naveltje. Mijn geboortebewijs. Waar haalt zij het lef vandaan, die bloedzuiger. En nu maar afwachten wat de gevolgen zijn. Straks komt er een compleet nest uit. Eens te meer het dringende advies om elkaar uitgebreid te controleren. Trouwens ook goed voor de relatie. Let vooral op liezen, knieholtes, oksels, bilspleet en dus ook de navel. Ook als u alleen naar de supermarkt bent geweest: inspecteren die hap! Elk jaar worden meer dan één miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek. Eén op de vijf teken is besmet met de bacterie van Lyme.

Controleer trouwens ook de muren. Manlief schreeuwt het uit: ‘Teken aan de wand!’