De organisatoren van Broadway Den Hoorn
De organisatoren van Broadway Den Hoorn Foto: aangeleverd

Broadway Den Hoorn

Vier jaar geleden werd Broadway Den Hoorn voor het laatst gehouden. Dit fameuze huiskamerfestival staat eens in de twee jaar op de kalender en altijd in het Pinksterweekeinde, maar in 2020 kwam de corona ertussen. Op de zondag van Pasen is de voorverkoop van kaarten begonnen. "Die loopt goed en daar zijn wij blij om, gezien de na corona nog achterblijvende theaterbezoeken”, vertelt Berry Lussenburg van restaurant en theater De Toegift, namens de organisatoren.

"Na de derde lockdown werd verwacht dat de mensen weer massaal naar het theater zouden gaan, omdat het zo lang niet heeft gekund. Maar dat is niet het geval. Het is een landelijk beeld. De mensen zijn misschien toch een beetje angstig geworden. Daar komt nog bij dat het leven in een jaar tijd tien procent duurder is geworden. Dan wordt het bezoek aan theaters en musea toch al gauw gezien als luxe waarop je het eerst gaat bezuinigen. Maar goed, tegen die trend in gaat het met de kaartverkoop voor Broadway uitstekend. De zaterdag is al bijna uitverkocht, de vrijdag blijft er nog iets bij achter en de zondag zit er een beetje tussenin. Zoals het altijd gaat, eigenlijk.”

Huiskamers en schuren

Op 27 adressen hebben inwoners van Den Hoorn hun huiskamer, werkplaats of schuur beschikbaar gesteld. "We zijn erg blij met hen, alsook met de sponsors en de meer dan honderd vrijwilligers, waarop alles draait”, beseft Berry. "We vonden het wel spannend, toen we in september aan de organisatie begonnen. Zouden de mensen het nog wel willen? Met alle respect, een aantal is van gevorderde leeftijd en mensen kunnen ook bang zijn geworden door de corona. Maar ze zeiden allemaal 'ja', niemand uitgezonderd. En ook de sponsors, die nogal wat voor de kiezen hebben gekregen, doen bijna allemaal weer mee, evenals de ruim honderd vrijwilligers, waarmee alles valt of staat.” Er treden 55 acts op. Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juni zijn er op elk adres vier voorstellingen van een halfuur, te beginnen om 19.30, 20.30, 21.30 en 22.30 uur.

Verblijf zoeken

Dat het festival op drie avonden wordt gehouden, betekent dat de gasten er een verblijf voor moeten zoeken op het eiland. “Het zijn vooral Texelaars die het festival bezoeken, maar ook veel gasten van de overkant”, weet Berry. “Ze bellen vaak al een jaar van tevoren op om te vragen of het doorgaat, want ze moeten dan accommodatie regelen. Het is ons ook wel gevraagd het in een ander weekeinde te doen, omdat het met Pinksteren evengoed al druk is op Texel. Maar het is niet alleen traditie geworden, het is ook een ideaal weekend. Als je het ervoor of erna doet, wordt het toch lastiger. De meeste artiesten hebben dan net hun theatertoer erop zitten en ze zijn nog net niet met vakantie. En voor de bezoekers is het ook prettig. Op Tweede Pinksterdag hebben veel mensen vrij en dat is fijn voor de belangstelling op de zondag.”

Er is veel variatie en sommige artiesten hebben speciaalvoor Broadway of Texeliets geschreven.

Twaalfde keer

Het is voor de twaalfde keer, dat Broadway Den Hoorn wordt gehouden. Het festival werd bedacht door Cor van Heerwaarden, de voorganger van Berry en Jeroen Lussenburg in wat toen nog Klif 12 heette. De zaak bestond in 1998 tien jaar en er moest wat bijzonders gebeuren, vond Cor, die het samen met Charlotte Lorier uitbouwde tot een spraakmakend festival. “Als artiest heb ik er zelf acht keer gespeeld; in 2002 voor het eerst”, vertelt Berry. “Ik vond het meteen al een uniek festival en heel goed georganiseerd. Er zijn meer huiskamerfestivals in Nederland, maar aan dit kan er niet één tippen. Eigenlijk doen we het nu voor het eerst zelf, want de vorige keer, in 2018, was de zaak al wel van ons, maar ‘keken we nog mee’ met Cor en Charlotte.”

Bekend en minder bekend

Onder de kleinkunstenaars, cabaretiers en muzikanten zijn bekende en minder bekende artiesten. Trouwe Broadway-gangers zijn onder anderen Kiki Schippers, Niet Schieten, Mylou Frencken en Silvester Zonneveld. “Dit jaar was het wel wat lastiger landelijk bekende artiesten binnen te halen. Velen doen nog voorstellingen, die ze tijdens de lockdown hadden willen spelen en nu moeten inhalen. Maar dat geeft ruimte aan anderen en dat maakt het ook wel weer leuk. Er is veel variatie en sommige artiesten hebben speciaal voor Broadway of Texel iets geschreven”, vertelt Berry. Voor het eerst is er ook een ‘spoken word artist', Luhan Buleshkaj, een woordkunstenaar die poëzie combineert met andere vormen van theater. En er is een ‘surprise act', voegt Berry er nog aan toe. “Iemand die hier niet eerder is geweest, totaal anders dan wat er al staat.”

Extra's

Behalve het programma op de drie avonden zijn er ook weer twee kindervoorstellingen van Herman & Herman, op zaterdag- en zondagmiddag om drie uur, geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder, in de kantine van ZDH. Elke avond na de laatste optredens gaat in theater De Toegift de Nachtband spelen onder leiding van Johan Hoogeboom. Toegang is hier maar beperkt mogelijk, maar op het terras kan er op een beeldscherm naar worden gekeken. Op zondagavond geven Mattijs Verhallen en Hans Sibbel (Lebbis) om 23.30 uur een ‘late night show' op Klif 33.

Kaartverkoop

Behalve Berry en Jeroen Lussenburg wordt Broadway Den Hoorn georganiseerd door (zie foto) Joop en Mieke Vlaming, Joop en Ria Groeskamp, Natasja Groeskamp, Jan Mooren, Henk Slikker, Willem Meuleman, Joost Graaf en Bas en Rick Vlaming. Laatstgenoemde twee reorganiseerden en automatiseerden de kaartverkoop. Een kaart voor Broadway Den Hoorn kost € 29,50 per avond. Daarvoor kunnen dus vier voorstellingen worden bezocht. Voor de kindervoorstelling kost een kaart € 5 voor kinderen tot en met 12 jaar en € 10 voor kinderen van 13 jaar en ouder; met de kinderen moet wel een volwassen begeleider mee. Een kaart voor de Late Night Show op zondagavond kost € 12,50. Zie voor alle informatie over het programma, de artiesten en de kaartverkoop www.broadwaytexel.nl.

Tekst: Henk Cornelissen/Foto: Francien Dijt