Afbeelding
Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Jurk Palmhoutwrak duikt op in Australische roman

Algemeen

Van Lauren Chater, een Australische auteur van historische romans, verscheen onlangs een boek waarin de Jurk uit het Palmhoutwrak de hoofdrol speelt. Het bijzondere verhaal van het bij Texel gevonden zeventiende-eeuwse wrak vol unieke, waardevolle vondsten en de bijna volledig intact gebleven zijden jurk, inspireert velen, tot aan de andere kant van de wereld.

In het boek The winter dress onderzoekt textielhistorica Jo Baaker de herkomst en achtergrond van de opgedoken japon. Het brengt haar naar het Texel van nu en het Amsterdam van de zeventiende eeuw. Conservator Alec Ewing en artistiek directeur Corina Hordijk van Museum Kaap Skil hebben de auteur voorzien van informatie over de Jurk en het Palmhoutwrak tijdens haar research voor het boek.

Jurk binnenkort te zien

Het boek komt toevallig op een passend moment uit voor Museum Kaap Skil. Daar zijn de medewerkers druk bezig met een herinrichting. Als die volgens plan verloopt, kunnen de Jurk en vele andere schatten uit het Palmhoutwrak aan het publiek worden getoond. Een trailer van het boek is te zien op www.youtube.com/watch?v=5VRR7g7KtI8.