Inmiddels verblijven meer dan honderd vluchtelingen op de boot in Oudeschild
Inmiddels verblijven meer dan honderd vluchtelingen op de boot in Oudeschild Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Ook tijdelijke Oekraïeners worden hier opgevangen

Algemeen

Het aantal Oekraïense vluchtelingen op Texel groeit wekelijks, tot 130 afgelopen maandag. Hiervan verblijven 106 op de hotelboot in Oudeschild, 21 in chalets bij Europarcs en drie bij particulieren. Inmiddels volgen meerdere kinderen weer onderwijs en hebben enkele vluchtelingen een baan op Texel.  

Eind vorige week zijn er 46 voornamelijk mannelijke vluchtelingen bijgekomen. Dit zijn zogeheten derdelanders, mensen met een andere dan de Oekraïense nationaliteit die een tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne hebben. Het gaat dan veelal om studenten.

Werk en onderwijs

Deze week is een groep Oekraïense kinderen binnengekomen op OSG De Hogeberg. Zij worden begeleid door medewerkers van De Schakel, de afdeling van Scholen aan Zee in Den Helder, die gespecialiseerd is in Nederlands als tweede taal. Enkele leerlingen leggen momenteel online eindexamen af. Enkele studenten in medicijnen wordt het mogelijk gemaakt hun laatste praktijkopdracht uit te voeren, ter voltooiing van hun studie. Op deze wijze werken Texelse partijen samen om de Oekraïners zo goed mogelijk op te vangen en enigszins hun leven te laten hervatten.