Weelderig bloeiende berm aan de Georgiëweg
Weelderig bloeiende berm aan de Georgiëweg Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Texel maait de ecologische snelwegen nog even niet

Algemeen

De gemeente Texel beheert 430 kilometer aan bermen. De bloemen en grassoorten staan er momenteel mooi in bloei. Voorlopig blijft dat zo, omdat het goed is voor de bijen en andere inheemse diersoorten. Half juni begint de eerste maaironde van dit jaar.

De bermen bevatten veel inheemse plantensoorten en zijn voor veel insecten een belangrijke verblijfs- en voedselplaats. Daarnaast zijn het ‘ecologische snelwegen’ voor andere dieren, die zich tussen natuurgebieden verplaatsen. Grote aantallen planten van verschillende soorten, maken een berm voor hen aantrekkelijk. De beste omstandigheden daarvoor worden bereikt door de bermen te maaien en het maaisel een week later af te voeren. Waar maaisel langer blijft liggen, nemen stikstofminnende planten zoals brandnetel, braam en ridderzuring het al snel over. Die zijn veel minder interessant voor bijzondere insectensoorten.

Twee keer maaien

Op Texel wordt twee keer per jaar gemaaid. In juni loopt de voorjaarsbloei op zijn eind en hebben de planten zaad gezet. Daarna nemen de tuinwallen de functie van verblijfs- en voedselplaats goeddeels over. Na de belangrijkste bloei moet, voor het baggeren van de sloten, de tweede maaibeurt plaatsvinden. Dit is meestal in september.