Jongeren krijgen veel aandacht bij Sail Den Helder 2023

(vervolg van voorpagina)

Dat Den Helder startplaats is van de tall ship race, noemt  Arian Minderhoud 'de kers op de pudding'. "Het geeft het evenement internationale allure en voor de regio is het een geweldige kans om belangrijke zaken onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld de problemen waar de visserij tegenaan loopt, de offshoreactiviteiten en de energietransitie, waar de havens groot belang bij hebben", aldus de Sail-voorzitter. "Het zijn zaken waarmee we de exploitatie van de havens overeind kunnen houden", beaamt burgemeester Michiel Uitdehaag. "Daarom is het goed dat we als gemeenten samen optrekken. En het is mooi dat we deze belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst onder de aandacht kunnen brengen tegen de achtergrond van de tall ships, met hun historische uitstraling. Ik hoop wel dat tegen die tijd de rust zal zijn weergekeerd in de wereld."

Jeugd en techniek

Sail Den Helder fungeert ook als platform om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek. Zowel de civiele bedrijven als de marine hebben een groot tekort aan personeel in het technisch domein, aldus Minderhoud. "Dat is een van de verbindende thema's volgend jaar. Een ander is duurzaamheid. Op dat gebied zijn er allerlei ontwikkelingen, waarin de regio een grote rol kan spelen."

Vroeg planten

Het allerbelangrijkste, overkoepelende thema van alle Sail-manifestaties is echter de jeugd, aldus de organisatoren. De focus wordt gericht op jongeren van 15 tot 25 jaar, met de bedoeling hen in aanraking te brengen met de zee en met techniek. "Veel jongeren zitten op afstand van de zee, terwijl dit voor hen mooie kansen biedt. Via de Sail Academy wordt de jeugd uit de regio betrokken bij de organisatie het evenement. In samenwerking met de scholen maken we gebruik van ongeveer duizend vrijwilligers, die ons helpen bij de voorbereiding en de uitvoering. Ook de basisscholen worden erin meegenomen. Het is belangrijk jongeren er vroeg bij te betrekken, anders gaan ze het niet doen. Jeugd interesseren voor techniek, dat is een zaadje dat je vroeg moet planten", aldus Minderhoud.