Eerste water voor boeren in ondergrondse opslag

Voor de boeren op Texel is onlangs een belangrijke stap gezet op weg naar zelfvoorziening van zoet water. Het eerste water is eind april succesvol geïnfiltreerd.

Het is de laatste weken erg droog geweest in Noord-Holland en ook op Texel is dat zichtbaar geworden op de akkers en in de weilanden. Al jaren leeft  onder de boeren op Texel de wens het eiland zelfvoorzienend te maken.

Zoete Toekomst Texel

Vanuit het project Zoete Toekomst Texel wordt het water, afkomstig uit de aanliggende percelen, met behulp van druk in de ondergrond gebracht. Daar wordt het vastgehouden. In de zomer kunnen de boeren met het opgeslagen water het akkerland irrigeren.

Voldoende, maar in het verkeerde seizoen

Om de landbouw op Texel te voorzien van water valt er jaarrond voldoende neerslag. Alleen valt de meeste regen in de winter. Dan is het water niet nodig en wordt het overschot in de Waddenzee gepompt. Jaarlijks gaat er zo 44 miljoen kubieke meter aan waardevol zoet water verloren. Als er op Texel jaarlijks 6 tot 7 miljoen m3 kan worden vastgehouden, is dit voldoende voor de agrariërs.

Mijlpaal

Akkerbouwer Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Noord-afdeling Texel spreekt van een ‘mijlpaal waar wij heel trots op zijn’. “Met de succesvolle infiltratie kunnen we verder met het testen van het systeem. In het afgelopen jaar was het een uitdaging de horizontale boringen en het filtersysteem haalbaar en betaalbaar te ontwerpen.” Onder de boeren op Texel leeft al jaren de wens om het eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van zoet water. Texel is daarvoor volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vasteland. De ondergrond op Texel bestaat vooral uit zout water en daarbij is het op het eiland gemiddeld droger dan in de rest van Nederland.